Savaşa maruz kalan kadınlarda psikolojik sağlamlık ve ego-savunma mekanizmalarının değerlendirilmesi
Assessment of psychological resilience and ego- defense mechanisms in women exposed to war
  1. Tez No: 981541
  2. Yazar: LAYLA CHAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH VARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan Savaşı, Paylaşılan travma, Suriye, Çoklu travma, İç savaş, Afghanistan War, Shared trauma, Syria, Multiple trauma, Civil war
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bir toplumun ruh sağlığını korumak, iyileştirmek toplumdaki bütün bireyleri kapsamaktadır. Savaş gibi travmatik deneyimlere maruz kalırken psikolojik sağlamlık ve ego-savunma mekanizmaları oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu da bireylerin sahip olduğu sağlamlıklarına ve sağlıklı savunma mekanizmalarını kullanmalarına bağlıdır. Bu çalışma, savaşa maruz kalan kadınların psikolojik sağlamlık ve ego-savunma mekanizmalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmadaki veriler basit rastgele örnekleme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Afganistan'lı ve Suriye'li savaş mağduru 18-65 yaş aralığındaki gönüllü kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri,“Demografik Bilgi Formu”,“Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ve“Savunma Biçimleri Testi (SBT-40)”kullanılarak toplanmıştır. Bu çalışmada, IBM SPSS 23 yazılımı kullanılarak tüm istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Öncelikle ölçeklerin normal dağılım sergileyip sergilemediği üzerinde bir inceleme yapılmıştır. Verilerin analizinde ölçekler arasındaki korelasyon düzeyi ve yönü Spearman Korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; psikolojik sağlamlık düzeyleri ile olgun ve nevrtoik savunma mekanizmaları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık düzeyi ile ilişkisel kaynaklar, bireysel kaynaklar, ailesel kaynaklar ve kültürel/bağlamsal kaynaklar arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Savunma biçimleri açısından incelendiğinde, psikolojik sağlamlık ile genel savunma biçimleri toplam puanı arasında zayıf ancak anlamlı pozitif bir ilişki gözlenmiştir. Alt türlere göre ise psikolojik sağlamlık ile matür savunmalar arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki, nevrotik savunmalar ile zayıf düzeyde pozitif bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık ile immatür savunmalar arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bulguların sonucuna göre, psikolojik sağlamlık, özellikle ilişkisel ve bireysel kaynaklarla desteklenmekte ve daha olgun savunma mekanizmalarıyla pozitif yönde ilişkili görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Protecting and improving the mental health of a society encompasses all individuals within that society. In the face of traumatic experiences such as war, psychological resilience and ego-defense mechanisms play a critical role. These factors largely depend on individuals' levels of resilience and their ability to utilize healthy defense mechanisms. This study was conducted to evaluate the psychological resilience and ego-defense mechanisms of women who have been exposed to war. The data in this research were collected using a simple random sampling method. The sample consisted of voluntary female participants aged between 18 and 65 years who are war victims from Afghanistan and Syria.The data were collected using the“Demographic Information Form,”“Adult Resilience Measure,”and the“Defense Style Questionnaire (DSQ-40).”All statistical analyses in this study were performed using IBM SPSS 23 software. Initially, the normality of the scale distributions was examined. The relationships and directions among the scales were analyzed using the Spearman correlation analysis due to non-normal data distribution. According to the findings, a significant and positive relationship was found between psychological resilience and mature and neurotic defense mechanisms. Moreover, psychological resilience was found to be positively and significantly related to relational resources, individual resources, familial resources, and cultural/contextual resources. In terms of defense styles, a weak but significant positive correlation was observed between psychological resilience and the total defense style score. When examined by subtypes, psychological resilience showed a significant and positive relationship with mature defenses and a weak positive relationship with neurotic defenses. However, no statistically significant relationship was found between psychological resilience and immature defenses. In conclusion, the findings indicate that psychological resilience is particularly supported by relational and individual resources and is positively associated with more mature defense mechanisms.