Suriye uyruklu kadınlarda erken evlilik ve aile içi şiddet: Kilis örneği
Violence among syrian women: The case of kilis
  1. Tez No: 840915
  2. Yazar: SEREN BEKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE SERAP KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Yaşta Evlilik, Göç, Aile İçi Şiddet, Early Marriage, Migration, Domestic Violence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göçmen ve Mülteci Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada; Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Kilis'e zorunlu olarak göç eden Suriye uyruklu kadınlarda erken evliliğin, aile içi şiddetle ilişkisini belirlemek amaçlanmaktadır. Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle zorunlu olarak Kilis iline göç etmiş, erken yaşta evlilik yapmış ve aile içi şiddete maruz kalmış Suriye uyruklu kadınlar ile yarı yapılandırılmış mülakat yolu ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada örneklem açısından fenomenolojik desende derinlemesine görüşme tekniğiyle istenen hedefte 10 katılımcıya ulaşılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul izni ve çalışmaya katılan Suriye uyruklu kadınlardan aydınlatılmış onam formu alınmıştır. Yapılan çalışmada; çalışmaya katılan Suriye uyruklu kadınların çoğunluğunun görücü usulüyle ve aile baskısıyla, fikirleri sorulmadan evlendirildikleri, erken yaşta evlilik olgusunun kültürel özellik bağlamında normal kabul edildiği, eşler arasındaki yaş farkına bakıldığında en az 6 en fazla 27 yaş farkının olduğu, kadınların mükerrer şiddete maruz kaldığı, iş veya ekonomik problemlerin aile içi şiddetin görülme sıklığını arttırdığı, şiddet uygulayıcısının çoğunluğunun çocuklarına şiddet uygulamadığı, çocuk yaşta şiddete maruz kalan bireyin yetişkinlikte şiddeti sorun çözme yöntemi olarak gördüğü bulguları elde edilmiştir. Sonuç olarak; erken yaşta evlilik ve aile içi şiddetin önlenebilmesi için erken yaşta evlilik konusunda çalışmaların arttırılarak literatüre katkı sağlaması, Suriye uyruklu kadınların göç sürecinde yaşadıkları düşünüldüğünde ülkemizde Suriye uyruklu kadınlara öncelikli olarak psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sunulması, erken yaşta evlilik konusunda Türk Hukuk sistemimizin yaptırım uygulaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to determine the relationship between early marriage and domestic violence among Syrian women who were forced to migrate to Kilis due to the civil war in Syria. It was conducted face-to-face through semi-structured interviews with Syrian women who had to migrate to Kilis province due to the civil war in Syria, married at an early age, and were exposed to domestic violence. In terms of sample, in this study, the desired target of 10 participants was reached with the in-depth interview technique in the phenomenological pattern. In order to conduct the study, ethics committee permission and an informed consent form were obtained from the Syrian women participating in the study. In the study; The majority of Syrian women who participated in the study were married through arranged marriages and under family pressure, without their opinions being asked, the phenomenon of early marriage was considered normal in the context of cultural characteristics, the age difference between the spouses was at least 6 and at most 27 years old, women were repeatedly subjected to violence, and women were subjected to violence at work or work. Findings have been obtained that economic problems increase the frequency of domestic violence, that the majority of perpetrators of violence do not use violence against their children, and that individuals who are exposed to violence in childhood see violence as a problem-solving method in adulthood. In conclusion; In order to prevent early marriage and domestic violence, it is recommended that studies on early marriage be increased and contribute to the literature, considering that Syrian women experience the migration process, psychological counseling services should be provided primarily to Syrian women in our country, and our Turkish legal system imposes sanctions on early marriage.