Sahâbe devrinde Anadolu'da İslâmiyet'in yayılışı (610-720) ve Anadolu'da sahâbe izleri
The spread of Islam in Anatolia during the period of the companions (610-720) and traces of the companions in Anatolia
  1. Tez No: 981581
  2. Yazar: BİLAL GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Sahâbe, Anadolu, Fetih, Anadolu Sahâbîleri, Tabakât, Büldân, Türbe, Makâm, İslamic History, Companions, Anatolia, Conquest, Anatolian Companions, Tabakat, Buldan, Tomb, Maqam
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın konusu, sahâbe döneminde Anadolu'da İslâm'ın yayılışı ve Anadolu'da sahâbeden kalan maddî ve manevî izlerdir. Araştırmanın amacı, Anadolu'ya sahâbe tarafından gerçekleştirilen fetihler, bu fetihlere katılan sahâbîlerin tespit edilmesi ve sahâbenin Anadolu'da bıraktığı maddî kalıntıları ve manevî etkileri incelemektir. Bu bağlamda, hangi sebeple olursa olsun Anadolu'ya gelmiş olan sahâbîler tespit edilmiş ve günümüzde sahâbîlere atfedilen yerler (özellikle türbeler) incelenmiştir. Anadolu'nun pek çok beldesinde sahâbîlere ait olduğu iddia edilen türbeler olduğu gözlenmiştir. Bu türbelerin gerçekten birer kabir olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Varsa kitabeleri incelenmiş ve tarihi kayıtlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Yine halk inanışlarında farklı sahâbîlerin yer aldığı anlatımlara rastlanmıştır. Konumuzla ilgili verileri siyer, meğâzî, tabakât, fütûh ve İslâm tarihi kaynaklarından tespit ettik. Ayrıca saha araştırması yaptık. Saha araştırmasında elde edilen bulguları temel kaynaklar bağlamında tahlil, mukayese ve tenkit yöntemiyle gerçek durumlarını tespit edip görüşlerimizi dile getirdik. Bu konuda daha önce yapılmış olan benzer çalışmaları inceledik. Bu çalışmaların tahlil ve tenkitlerini de yapıp eksik yönlerini ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is the spread of Islam in Anatolia during the period of the Companions and the material and spiritual traces of the Companions in Anatolia. The purpose of the research is to examine the conquests of the Companions in Anatolia, the determination of the companions who participated in these conquests, and the material remains and spiritual effects left by the Companions in Anatolia. In this context, the Companions who came to Anatolia for whatever reason were identified and the places attributed to the Companions today (especially the tombs) were examined. It has been observed that there are tombs claimed to belong to the Companions in many towns of Anatolia. An attempt has been made to determine whether these tombs are actually tombs. Inscriptions, if any, were examined and historical records were tried to be accessed. Again, narratives involving different companions have been encountered in folk beliefs. We determined the data about our subject from the sources of siyer, megâzî, tabât, fütuh and Islamic history. We also conducted field research. We determined the real situations of the findings obtained in the field research in the context of basic sources, using the analysis, comparison and criticism method and expressed our opinions. We examined similar studies that have been done previously on this subject. We also analyzed and criticized these studies and revealed their shortcomings.