Türkiye ile G7 ülkeleri beden eğitimi ve spor öğretmenliği lisans programlarının karşılaştırılması ve yeni bir müfredat önerisi
A comparative analysis of physical education and sports teacher education undergraduate programs in turkey and G7 countries and a proposal for a new curriculum
  1. Tez No: 981586
  2. Yazar: KÜRŞAT SENGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Beden eğitimi ve spor dersi, Physical education, Physical education and sports lesson
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, Türkiye ve G7'Ülkelerin deki Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği lisans programlarını karşılaştırıp, Türkiye'deki öğretim üyelerinin yazılı görüşleriyle bütünleştirerek program geliştirmeye yönelik öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Bu araştırmanın temel problemi, Türkiye vse G7 ülkelerinde uygulanan beden eğitimi ve spor öğretmenliği lisans program müfredatının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Araştırmada, zorunlu ve seçmeli dersler, ders kredileri, ders içeriklerinin yapısal farklılıkları ayrıntılı biçimde karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sürecinde, G7 ülkelerinin programlarında yer alan uygulamalı derslerin çeşitliliği, staj sürelerinin niteliği ve dijital eğitim teknolojilerinin entegrasyonu gibi unsurların, Türkiye'deki müfredatla olan benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konmuştur. Ayrıca, Türkiye'deki beden eğitimi ve spor öğretmenliği programlarında görev yapan öğretim üyelerinin mevcut müfredata ilişkin görüşleri değerlendirilmiş, güçlü ve zayıf yönler belirlenmiştir. Sonuçta, uluslararası standartlarla uyumlu, çağdaş gerekliliklere yanıt veren ve sürdürülebilir bir müfredat önerisinin geliştirilmesi, araştırmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Bulgular: G-7 ülkelerinin beden eğitimi ve spor öğretmenliği lisans programlarının incelenmesi sonucunda, bu programların güçlü bir uygulama temeline dayandığı belirlenmiştir. Bu sonuca, ders müfredatlarının ayrıntılı içeriklerinin, kredi dağılımlarının ve program yapılarının analiziyle ulaşılmıştır. Sonuç: Türkiye'deki beden eğitimi ve spor öğretmenliği programı, G7 ülkelerindeki eşdeğer programlarla karşılaştırılmıştır. Bulgular, G7 ülkelerinde öğretmen yetiştirme süreçlerinin uygulama temelli, öğrenci merkezli ve bütüncül bir yapıya sahip olduğunu; stajların, uygulamalı derslerin ve eğitim teknolojilerinin mesleki gelişimde belirleyici rol oynadığını göstermiştir. Türkiye'deki mevcut programın ise kuramsal bilgiye dayalı ve sınırlı uygulama içerdiği saptanmıştır. Bu nedenle, uygulamalı derslerin artırılması, teknolojik entegrasyonun güçlendirilmesi, performans temelli ölçme ve disiplinler arası yeniden yapılandırma önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare the undergraduate BESÖ programs in Turkey and the G7 countries, and to provide recommendations for program development by integrating the written opinions of faculty members in Turkey. Method: The central problem of this research is the comparative examination of undergraduate physical education and sport teacher education programs in G7 countries and the curriculum implemented in Turkey. The study provides a detailed comparison of compulsory and elective courses, course credits, course contents, course loads, and the structural differences of the programs. Within this comparative process, similarities and differences between the Turkish curriculum and the G7 programs have been identified in terms of factors such as the diversity of practical courses, the quality of internship durations, and the integration of digital educational technologies. In addition, the opinions of faculty members working in physical education and sport teacher education programs in Turkey regarding the current curriculum were evaluated, and both strengths and weaknesses were identified. Ultimately, the development of a curriculum proposal that is aligned with international standards, responsive to contemporary requirements, and sustainable constitutes the focal point of this research. Results: The analysis of undergraduate physical education and sport teacher education programs in the G7 countries has demonstrated that these programs are underpinned by a robust practice-based foundation. This finding was derived from a comprehensive examination of course curricula, credit allocations, and structural components of the programs. Conclusion: In this study, the physical education and sport teacher education program in Turkey was compared with equivalent programs in the G7 countries. The findings revealed that teacher training processes in the G7 countries are practice-based, student-centered, and holistic in nature, with internships, practical courses, and educational technologies playing a decisive role in professional development. In contrast, the current program in Turkey was found to be predominantly theoretical and limited in practical components. Therefore, it is recommended to increase the number of practical courses, strengthen technological integration, adopt performance-based assessment, and pursue interdisciplinary restructuring.