Gıda takviyesi uygulamalarına yönelik biyoaktif bileşenlerin enkapsülasyonu
Encapsulation of bioactive ingredients for food supplement applications
- Tez No: 981643
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR TOSUN SATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Enkapsülasyon, Gıda takviyesi, Tıbbi bitkiler, Encapsulation, Food supplement, Plants-medicinal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Tıbbi ve aromatik bitkiler uzun yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde oldukça sık kullanılmaktadır. Geleneksel tedavilerde bitkiler, doğrudan veya biyoaktif bileşenlerin izolasyonu veya zenginleştirilmesi ile hazırlanan çeşitli formlarda kullanılmaktadır. Biyoaktif bileşenler, gıdalarda doğal olarak ve çok düşük miktarlarda bulunan, sağlık üzerine olumlu etkileri ve hastalıkları önleme özellikleri olan bileşenlerdir. Ancak pek çok biyoaktif gıda bileşeni gıdanın işlenmesi, depolanması ve tüketilmesi sırasında hızlı bir şekilde aktivitesini kaybetmekte veya istenmeyen etkileşimlere girmektedir. Gıda üretiminde enkapsülasyon, kapsül içerisindeki aktif maddeyi korumak, gıdanın işlenmesi, depolanması ve tüketilmesi sırasında stabilitesini arttırmak, gıdanın işlenmesini kolaylaştırmak, canlı hücreleri korumak, kötü aromaları ve tadı maskelemek, oksidasyonu engellemek ve biyoaktif maddelerin biyoyararlılığını arttırmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bu çalışmada Momordica charantia L. (McL)'nin içeriğinde bulunan biyoaktif bileşenler Sokslet ekstraksiyonu ile ekstrakte edilmiştir ve toplam fenolik bileşenlerin tayini Folin-Ciocalteu yöntemi kullanılarak Ultraviyole ve görünür (UV-Vis) spektrofotometre'de tayin edilmiştir. Çalışmada ikili emülsiyon yöntemi kullanılarak McL'nin PEG-Gliadin ile mikroküreleri (McL@PEG-Gli) elde edilmiştir. Enkapsülasyon işlemi için optimum koşullar belirlenmiş, ardından McL@PEG-Gli mikrokürelerinin salım profili, enkapsülasyon etkinliği ve şişme davranışları incelenmiştir. Elde edilen mikrokürelerin yapısal ve morfolojik özelliklerini ortaya koymak amacıyla SEM, FT-IR ve ışık mikroskobu analizleri gerçekleştirilmiş, ayrıca yüzey yük özelliklerini değerlendirmek için zeta potansiyeli ölçümleri yapılmıştır. Böylece geliştirilen mikrokürelerin hem fiziksel hem de kimyasal karakterizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Medicinal and aromatic plants have been frequently used in the treatment of various diseases for many years. In traditional treatments, plants are used in various forms, either directly or by isolating or enriching their bioactive components. Bioactive compounds are compounds naturally found in foods in very small amounts that have positive health effects and disease-preventing properties. However, many bioactive food components quickly lose their activity or interact undesirably during food processing, storage, and consumption. Encapsulation in food production is used for purposes such as protecting the active ingredient within the capsule, increasing food stability during processing, storage, and consumption, facilitating food processing, protecting living cells, masking off-flavors and tastes, preventing oxidation, and increasing the bioavailability of bioactive substances. In this study, bioactive components contained in Momordica charantia L. (McL) were extracted by Soxhlet extraction, and total phenolic compounds were determined using the Folin-Ciocalteu method using ultraviolet and visible (UV-Vis) spectrophotometer. In this study, McL microspheres (McL@PEG-Gli) were obtained with PEG-Gliadin using the double emulsion method. The optimum conditions for the encapsulation process were determined, and then the release profile, encapsulation efficiency, and swelling behavior of the McL@PEG-Gli microspheres were investigated. SEM, FT-IR, and light microscopy analyses were performed to reveal the structural and morphological properties of the obtained microspheres, and zeta potential measurements were also made to evaluate the surface charge properties. Thus, both physical and chemical characterization of the developed microspheres was performed.