Özel mıknatıslayıcı tasarımı
Design of special magnetizer
- Tez No: 223645
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürekli mıknatıs, mıknatıslayıcı, NdFeB, Permanent magnet, magnetizer, NdFeB
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Gelisen teknolojinin ürünü olarak ortaya çıkan nadir toprak elementi sürekli mıknatıslar, sürekli mıknatıs teknolojisinin degismesinde etkili olmus ve özellikle, elektromekanik aygıtların gelisimine çok büyük bir etki yapmıstır. Bilindigi gibi sürekli mıknatıslar, mıknatıslanarak kazandıkları magnetik alan olusturma yetenegini belli kosullar altında sürdürebilen malzemelerdir. Nadir toprak elementi içeren sürekli mıknatıs malzemelerin bulunması ise, bu alanda büyük bir çıgır açmıstır. Bu malzemeler sayesinde, daha küçük, daha hafif, daha yüksek kuvvet ya da moment üreten elektromekanik düzenekler yapmak olanaklı hale gelmistir. Bu tezde, bu tip malzemelerin mıknatıslanması için kullanılan bir sistem gelistirilmesi amaçlanmıstır. Tezde öncelikle nadir toprak elementi mıknatısların özellikleri ve teknolojide kapladıkları yer anlatılmıstır. Daha sonra günümüz teknolojisini kullanan mıknatıslayıcı sistemler incelenmis ve tasarım parametreleri ve ölçütleri üzerinde durulmustur. Bu sistemlerin, öncelikle olusturdukları magnetik akı yogunlugu ve mıknatıslama enerjisi incelenmis ve daha sonra bu istenen degerleri saglayacak güç elektronigi düzenekleri incelenmistir. Tez kapsamında, pratik bir kondansatör bosalmalı mıknatıslayıcı devresi tasarlanmıstır. Güç elektronigi devresi dogrultucu, gerilim katlayıcı, kondansatörler ve kontrollü anahtardan olusmaktadır. Mıknatıslayıcının magnetik devresi de ayrıca tasarlanmıs ve üretilmistir. Özel bir yumusak demirden imal edilen magnetik devre, degisik küçük boyutlu mıknatısları mıknatıslayacak biçimde yapılmıstır. Sistemin çalısma degerlerini belirlemek için çesitli deneyler yapılmıstır. Yapılan deneyler ve alınan sonuçlar, tasarlanan mıknatıslayıcının, öngörülen islevleri yerine getirdigini göstermistir.
Özet (Çeviri)
Rare earth elements, come into being as a result of improving technology, effected the technology of permanent magnet change and especially development of electromechanical devices. It is obvious that, permanent magnets are materials having the ability to keep up their effect to magnetize under the certain conditions. Discovery of the permanent magnet materials including rare earth material has opened a new era. By means of these materials, it is facilitated to make up smaller, lighter, higher force or torque electromechanic designs. In this thesis, it has been aimed to improve a system that magnetizes this type of materials. Initially, the specifications of rear earth magnets and their place in technology has been put forward. After that, the magnetizers using recent technology has been studied and design parameters and measurements have been focussed on. In this systems, the first interest has been on magnetic flux density and magnetizing energy and later on the focus has been to make targeted values on power electronic devices. Practical capacitor discharge magnetizer has been designed in the content of this thesis. It is consistent of power electronic circuit, rectifier, voltage doubler, capacitors and controlled switch. Magnetic circuit of magnetizer has been also produced and designed. The magnetic circuit produced by a special soft iron has been made to magnetize different magnets with small dimensions. Different experiments have been carried out to figure out the operating values of the system. Experiments and the results of them have manifested that the designed have fullfilled their expected functions.