Makro modelle yaklaşımı ile yığma yapıların sismik performansının 2007 ve 2018 Türkiye deprem yönetmeliklerine göre değerlendirilmesi
Seismic performance evaluation of masonry structures through macro modeling within the framework of Turkish seismic codes
  1. Tez No: 981723
  2. Yazar: MERVE BOZÜYÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHDİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performans modelleme, Performance modelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
AFAD'ın 2023 güncellenmiş Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre, ülke topraklarının yaklaşık %92'si aktif deprem kuşağında, nüfusun ise %95'i bu alanlarda yaşamaktadır (AFAD, 2023). Bu durum, yapı tasarımında deprem dayanımını öncelikli bir konu haline getirmiştir. Tezin ilk bölümü amaç ve hipoteze ayrılmış; ikinci bölümde yığma yapılar ve kullanılan geleneksel malzemeler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde yapıya etki eden deprem kuvvetleri, taşıyıcı sistemler ve bu sistemlerin davranışları açıklanmıştır. Dördüncü ve beşinci bölümlerde ise Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik 2007 ve Türk Bina Deprem Yönetmeliği 2018 (TBDY 2018)'e göre yığma yapı tasarım ilkeleri karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Altıncı bölümde yığma yapıların modelleme teknikleri ve bu tekniklerin avantaj-dezavantajları anlatılmıştır. Yedinci bölümde, örnek bir yığma yapının uygulanacağı bölge, yapıda kullanılacak malzemeler ve taşıyıcı sistem elemanlarının mekanik özellikleri açıklanmıştır. Sekizinci bölümde SAP2000 programı kullanılarak makro modelleme yöntemiyle taşıyıcı duvar analizleri yapılmış ve malzeme özellikleri belirlenmiştir. Dokuzuncu bölümde örnek yapı, yönetmeliklere göre analiz edilerek deprem performansı değerlendirilmiştir. Son bölümde ise analiz sonuçları yorumlanmış ve yönetmeliklerin yığma yapılar üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the“Earthquake Zones Map of Türkiye,”92% of the country's surface area lies within earthquake zones, and 95% of the population resides in these regions. This makes earthquake resistance a primary concern in structural design. The first chapter of the thesis is dedicated to the aim and hypothesis; the second chapter discusses masonry structures and the traditional materials used. In the third chapter, earthquake forces acting on the structure, load-bearing systems, and the behavior of these systems are explained. The fourth and fifth chapters present a comparative analysis of the design principles for masonry structures according to the Regulation on Buildings to be Constructed in Earthquake Zones (2007) and the Turkish Building Earthquake Code (TBDY 2018). The sixth chapter covers modeling techniques for masonry structures, along with their advantages and disadvantages. In the seventh chapter, the implementation area of a sample masonry building, the materials to be used, and the mechanical properties of the load-bearing elements are described. In the eighth chapter, load-bearing wall analyses were carried out using the macro modeling method in the SAP2000 program, and material properties were defined. In the ninth chapter, the sample building was analyzed in accordance with the regulations, and its seismic performance was evaluated. Finally, in the last chapter, the analysis results were interpreted, and the impact of the regulations on masonry structures was assessed.