Halı ihracatını etkileyen teşviklerin araştırılması: Gaziantep örneği
Research of incentives affecting carpet exports: The case of Gaziantep
- Tez No: 981724
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Export, Incentive, Market, Carpet, Gaziantep
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, halı yapımında zengin geleneğiyle tanınan önemli bir şehir olan Gaziantep'de halı ihracatını etkileyen teşviklerin araştırılması, halı ihracat hacminin arttırılmasında pazar araştırması teşviklerinin etkisini araştırmaktadır. Bu sektörün yerel ekonomide oynadığı önemli rolün ve küresel pazardaki varlığını artırmak için hedeflenen stratejilerden nasıl yararlanabileceğinin bilincinde olan bu çalışma, bu sektördeki pazar araştırma çabalarını teşvik etmek için tasarlanan belirli teşviklerin etkinliğini belirlemeyi ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Genel olarak bu çalışma, uluslararası ticaret fuarlarına katılım için mali destek, pazar analizi ve giriş stratejisi geliştirme için hibeler ve yenilikçi pazarlama tekniklerinin benimsenmesine yönelik sübvansiyonlar dahil olmak üzere bir dizi teşvike odaklanmaktadır. Genel olarak bu çalışma, özel pazar araştırması teşviklerinin, üreticilere ve ihracatçılara yeni pazarlara etkili bir şekilde nüfuz etmek için gerekli araç ve bilgileri sağlayarak halı ihracat hacmini önemli ölçüde etkileyebileceğini ortaya koymaktadır. Bu teşvikler yalnızca başlangıçtaki mali ve bilgisel engellerin aşılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ürün geliştirme, pazarlama ve müşteri katılımı konularında en iyi uygulamaların benimsenmesini de teşvik etmektedir. Ayrıca çalışma, bu teşviklerin bölgenin daha geniş ekonomik kalkınma hedefleriyle uyumlu hale getirilmesinin önemini vurgulayarak iyi koordine edilmiş bir yaklaşımın halı endüstrisinde sürdürülebilir büyümeye yol açabileceğini ve Gaziantep'in genel ekonomik dayanıklılığına katkıda bulunabileceğini öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine how market research incentives affect the amount of carpets exported from the Gaziantep—a significant area with a long history of carpet manufacturing. This study aims to identify and analyze the efficacy of specific incentives designed to encourage market research efforts in this sector, given the sector's significance to the local economy and the potential benefits of targeted strategies to increase its presence in the global market. This research, in general, focuses on a variety of incentives, such as grants for market analysis and entrance plan formulation, financial assistance for attending international trade shows, and subsidies for the implementation of cutting-edge marketing strategies. Overall, this study reveals that by giving producers and exporters the resources and knowledge required to successfully enter new markets, targeted market research incentives may have a substantial influence on the amount of carpet exports. These incentives support the adoption of best practices in product development, marketing, and customer interaction in addition to helping to overcome early financial and informational hurdles. The study also emphasizes how critical it is to match these incentives with the region's more general objectives for economic development, arguing that a well-thought-out strategy can result in carpet industry growth that is sustainable and strengthen the Southeastern Anatolia Region's overall economic resilience.