Şeffaf plaklarla uygulanan sınıf II tedavi yaklaşımlarının ve geleneksel twin blok apareyinin biyomekanik etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Evaluation and comparison of the biomechanical effects of class II treatment approaches with clear aligners and the conventional twin block appliance using finite element analysis
- Tez No: 981746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Angle Sınıf II, fonksiyonel apareyler, mandibular ilerletme, şeffaf plak apareyleri, sonlu elemanlar analizi, Angle Class II, functional appliances, mandibular advancement, clear aligner appliances, finite element analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Sınıf II maloklüzyon tedavisinde kullanılan geleneksel Twin Blok (TB) apareyinin, fonksiyonel şeffaf plak sistemlerinin ve farklı plak kesi hattı tasarımlarının temporomandibular eklem, mandibula ve dentoalveoler yapılar üzerindeki biyomekanik etkilerini üç boyutlu sonlu elemanlar analizi yöntemiyle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma kapsamında, biri geleneksel Twin Blok apareyi (TB) ve dördü sırasıyla standart hassas kanatlı şeffaf plak (MA), oklüzal bloklu mandibular ilerletmeli şeffaf plak (MAOB), düz ve gingival marjinin yaklaşık 2 mm üzerinde konumlandırılmış yüksek kesi hattına sahip hassas kanatlı şeffaf plak (MA–2 mm) ve benzer şekilde düz ve yüksek kesim hattına sahip oklüzal bloklu mandibular ilerletmeli şeffaf plak (MAOB–2 mm) olmak üzere beş farklı tedavi senaryosu oluşturulmuştur. Mandibular ilerletme etkisini simüle etmek amacıyla apareylerin eğimli yüzeylerine dik doğrultuda 12 N'luk kuvvet uygulanmış, analizler doğrusal olmayan statik koşullar altında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Twin Blok modeli, en yüksek sagittal ve toplam yer değiştirme değerleri ile eklem düzeyinde en belirgin biyomekanik yanıtı göstermiştir. MAOB modelleri, TB'ye yakın sagittal etkiyi ve en dengeli vertikal kontrolü sağlamıştır. MA modelinin biyomekanik etkinliği en düşük düzeyde bulunmuştur. Düz ve yüksek kesi hattı tasarımları tipping miktarını azaltmış; eklem düzeyindeki artmış mekanik yanıt etkili kuvvet iletiminin göstergesi olarak değerlendirilmiştir. En yüksek Von Mises stres değerleri TB modelinde kaydedilmiştir. Sonuç: TB apareyi, eklem ve dentoalveolar düzeyde en etkin kuvvet iletimi ve biyomekanik aktivasyonu oluşturmuş, özellikle MAOB modeli başta olmak üzere şeffaf plak sistemlerinin de sagittal etkinlik açısından karşılaştırılabilir sonuçlar üretebileceği görülmüştür. Bulgular, tasarım optimizasyonunun klinik etkinlik için önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the biomechanical effects of the conventional Twin Block (TB) appliance, functional clear aligner–based mandibular advancement systems, and different aligner trimline designs on the temporomandibular joint, mandible, and dentoalveolar structures using three-dimensional finite element analysis. Materials and Methods: Five treatment scenarios were created, including one conventional Twin Block appliance (TB) and four functional clear aligner models: the standard precision-wing aligner (MA), the mandibular advancement aligner with occlusal blocks (MAOB), the precision-wing aligner with a flat, high trimline positioned approximately 2 mm above the gingival margin (MA–2 mm), and similarly, the mandibular advancement aligner with occlusal blocks and a flat, high trimline (MAOB–2 mm). To simulate the mandibular advancement effect, a 12-N force was applied perpendicular to the inclined surfaces of the appliances, and analyses were performed under nonlinear static conditions. Results: The Twin Block model demonstrated the highest sagittal and total displacement values and exhibited the most prominent biomechanical response at the joint level. The MAOB models produced sagittal effects comparable to those of the TB appliance while providing the most balanced vertical control. The biomechanical effectiveness of the MA model was found to be the lowest. Flat and high trimline designs reduced the amount of tipping, and the increased mechanical response observed at the joint level was interpreted as an indicator of more efficient force transmission. The highest Von Mises stress values were recorded in the TB model. Conclusion: The TB appliance generated the most effective force transmission and biomechanical activation at the joint and dentoalveolar levels, while clear aligner systems—particularly the MAOB model—were also found to produce comparable sagittal effects. The findings indicate that design optimization is essential for improving clinical effectiveness.