Yönetimin iş sağlığı ve güvenliği politikalarının çalışanların iş yerindeki güvenlik kültürüne etkisi üzerine bir çalışma: Kayseri ili örneği
A study on the effect of management's occupational health and safety policies on employees' safety culture in the workplace: The case of Kayseri province
- Tez No: 981766
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsani güvenlik, Human security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, yönetimin benimsediği iş sağlığı ve güvenliği politikalarının çalışanların iş yerindeki güvenlik kültürü üzerindeki etkilerini Kayseri ili örneğinde incelemektir. Güvenlik kültürü, güvenlik uygulamaları, yönetim bağlılığı, güvenlik önceliği ve güvenlik iletişimi alt boyutlarını içermektedir. Araştırmanın verileri, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışan 400 katılımcıdan, çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Çalışmanın verilerinin toplanması için“Google Dokümanlar”aracılığı ile oluşturulan anket formu katılımcılara çevrimiçi olarak iletilmiştir. Çalışma sonucunda, yönetimin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) politikalarının güvenlik kültürünün tüm alt boyutları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkinin olduğu tespit edilmiştir. Yönetim politikalarının güvenlik kültürü alt boyutları üzerindeki etkisi incelendiğinde, güvenlik uygulamaları ve yönetimin bağlılığı, diğer boyutlara kıyasla daha yüksek düzeyde etki göstermiştir. Bulgular, güvenlik kültürünün geliştirilmesinde yönetsel politikaların önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, işverenler, yöneticiler ve iş güvenliği uzmanları için çalışan davranışlarını anlamaya yönelik rehber niteliğinde bilgiler sunmaktadır. Bu kapsamda, güvenli çalışma ortamları oluşturmaya yönelik stratejik politika geliştirme süreçlerine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, Kayseri ili örneği üzerinden yapılan bu araştırma, İSG politikalarının yerel düzeydeki etkilerini değerlendirerek, genel güvenlik kültürünün geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the effects of occupational health and safety policies implemented by management on the safety culture of employees in the workplace, using the case of Kayseri province. Safety culture includes the sub-dimensions of safety practices, management commitment, safety priority, and safety communication. The data for the research were collected from 400 participants working in public and private sector workplaces with online survey method. The survey form, created using Google Docs, was submitted to the participants online. The results of the study revealed that management's occupational health and safety (OHS) policies have a statistically significant and positive effect on all sub-dimensions of safety culture. When examining the impact of management policies on the sub-dimensions of safety culture, safety practices and management commitment showed a higher level of impact compared to other dimensions. The findings reveal that management policies play a crucial role in developing safety culture. In conclusion, this study provides guidance for employers, managers, and occupational safety experts to understand employee behavior. In this context, it contributes to the development of strategic policies aimed at creating safe working environments. Furthermore, this research, based on the example of Kayseri province, evaluates the impacts of OSH policies at the local level and offers recommendations for the development of a general safety culture.