60-72 aylık çocukların sosyal-duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları ile mizaç özelliklerinin duygu düzenleme becerileri ve oyun davranışları üzerindeki etkisi
The effects of 60–72-month-old children's socio-emotional well-being and psychological resilience, along with their temperament characteristics, on emotion regulation skills and play behaviors
- Tez No: 981765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi çocuklar, Preschool children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 60-72 aylık çocukların sosyal-duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları ile mizaç özelliklerinin duygu düzenleme becerileri ve oyun davranışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. İlişkisel tarama modeli temelindeki bu araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Amasya ili Merkez ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokulları ve ilkokullara bağlı anasınıflarına devam eden, tipik gelişim gösteren 165 çocuk oluşturmaktadır. Çalışma grubunda yer alan çocukların demografik bilgileri 'Kişisel Bilgi Formu' ile toplanırken, çalışma amacı doğrultusundaki temel değişkenler“Sosyal Duygusal İyi Oluş ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”,“Çocuklar İçin Mizaç Ölçeği”,“Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“Oyun Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği”aracılığıyla ölçülmüştür. Nicel analiz yöntemleri doğrultusunda elde edilen bulgular, çocukların sosyal-duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeyleri ile mizaç özelliklerinin duygu düzenleme becerilerini ve oyun davranışlarını anlamlı düzeyde ve pozitif yönde etkilediğini; ele alınan iki bağımsız değişkenin birbirleriyle etkileşiminin de duygu düzenleme becerisini ve oyun davranışlarını yordadığını göstermiştir. Bu çerçevede sosyal-duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin cinsiyete ve mizaç özelliklerinin de yaşa göre bazı boyutlarında anlamlı farklılıkların olduğu ortaya konmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma çocukların sosyal-duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıklarının, mizaç özelliklerinin, duygu düzenleme becerilerinin ve oyun davranışlarının birbirinden bağımsız olmadığı, birbirini besleyen ve bütüncül bir gelişim süreci içerisinde şekillenenen beceriler olduğu öne çıkmıştır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin sınıf içinde çocukların sosyal-duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları ile mizaç özelliklerine yönelik etkili stratejilerle duygu düzenleme becerilerini güçlendirmesi ve oyun davranışlarını geliştirmesi ve beraberinde çok yönlü gelişimlerini sağlayacak müdahaleleri öğrenme sürecine entegre etmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of 60–72-month-old children's social-emotional well- being, psychological resilience, and temperament traits on their emotion regulation skills and play behaviors. The research, based on a relational survey model, consists of 165 typically developing children attending independent kindergartens and preschool classes affiliated with primary schools under the Ministry of National Education in the central district of Amasya during the 2024–2025 academic year. The demographic information of the children in the study group was collected through a“Personal Information Form,”while the main variables of the study were measured using the“Social-Emotional Well-Being and Psychological Resilience Scale,”the“Children's Temperament Scale,”the“Preschool Emotion Regulation Scale,”and the“Play Behavior Assessment Scale.”Findings obtained through quantitative analysis methods revealed that children's social-emotional well-being and psychological resilience levels, as well as their temperament traits, significantly and positively affected their emotion regulation skills and play behaviors. Moreover, the interaction between these two independent variables was found to predict emotion regulation and play behaviors. Within this framework, it was also revealed that social-emotional well- being and psychological resilience levels differed significantly according to gender, while some dimensions of temperament traits varied according to age. In conclusion, the study highlights that children's social-emotional well-being, psychological resilience, temperament traits, emotion regulation skills, and play behaviors are not independent from one another, but rather interrelated and shaped together within a holistic developmental process. Accordingly, it is recommended that teachers strengthen children's emotion regulation skills and enhance their play behaviors through effective strategies addressing their social-emotional well-being, psychological resilience, and temperament traits, and integrate interventions that support multidimensional development into the learning process.