Açıklanamayan infertilitede erkeğin sigara içmesinin intrauterin inseminasyonda gebelik oranlarına etkisi
The effect of male smoking on pregnancy rates in intrauterine insemination in unexplained infertility
- Tez No: 981784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KIYAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfertilite, Sigara, İntrauterin İnseminasyon, Unexplained Infertility, Smoking, Intrauterine Insemination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sigara içen ve içmeyen erkeklerden elde edilen normal semen analizi örnekleri kullanılarak yapılan intaruterin inseminasyon (IUI) sonrası oluşan gebelik oranları (pozitif beta-hcg) incelenmiştir. Çalışmanın amacı erkek sigara kullanımının açıklanamayan infertil çiftlerde intaruterin inseminasyon (IUI) başarısı üzerindeki olası olumsuz etkilerinin ortaya konulması ve bu doğrultuda klinik uygulamalarda yaşam tarzı düzenlemelerinin önemine dikkat çekilmesidir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olan bu çalışmaya; 2011-2025 yılları arasında (son 15 yıl) Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği infertilite polikliniğine çocuk istemi nedeniyle başvuran ≤39 yaş hastalardan, temel infertilite değerlendirilmesi sonrasında açıklanamayan infertilite tanısı ile takibe alınan 170 hasta dahil edilmiştir .Sigara içen (n=74) ve içmeyen (n=96) erkeklerden elde edilen normal semen analizi örnekleri kullanıldı. Semen analizi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde gerçekleştirildi. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre sigara kullanan grubun (n=74) kadın yaşı (29.36±4.79 (29)) ile sigara kullanmayan grubun (n=96) kadın yaşı (29.57±4.29 (29)) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0.634). Gebelik oranları arasındaki fark incelendiğinde, sigara kullanmayan grupta (%26.0) sigara kullanan gruba (%13.5) göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0.045). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda sigara içen erkeklerin eşlerinde gebelik oranlarının daha düşük olduğu görülmüş olup sigara bırakma konusunda destek programları ve danışmanlık hizmetleri sağlanması gerektiğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pregnancy rates (positive beta-hCG) after intrauterine insemination (IUI) were evaluated using normal semen analysis samples obtained from smoking and non-smoking men. The aim of the study is to determine the potential adverse effects of male smoking on the success of intrauterine insemination (IUI) in couples with unexplained infertility and in this context, to highlight the importance of lifestyle modifications in clinical practice. Materials and Methods: This retrospective study included 170 patients aged ≤39 years who presented to the infertility outpatient clinic of the University of Health Sciences Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital between 2011 and 2025 (the last 15 years) with a desire to conceive and were subsequently diagnosed with unexplained infertility after the initial infertility evaluation .Normal semen analysis samples obtained from smoking (n=74) and non-smoking (n=96) men were used. Semen analysis was performed in accordance with the standards established by the World Health Organization (WHO). Results: According to the analysis results, there was no statistically significant difference in female age between the smoking group (n = 74; 29.36 ± 4.79 (29)) and the non-smoking group (n = 96; 29.57 ± 4.29 (29)) (p = 0.634).When the difference in pregnancy rates was examined, the rate in the non-smoking group (26.0%) was found to be significantly higher than in the smoking group (13.5%) (p = 0.045 < 0.05). Conclusion: As a result of our study, it was observed that pregnancy rates were lower in the partners of male smokers, highlighting the need for support programs and counseling services to encourage smoking cessation.