Ayhan Geçgin'in romanları üzerine ontolojik bir inceleme
The fundamental states of human existence in Ayhan Geçgin's novels: An ontological perspective
- Tez No: 981803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Absürdlük, Fenomenoloji, Varlık, Yabancılaşma, Absurdity, Phenomenology, Asset, Alienation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ayhan Geçgin'in romanlarını ontolojik bir perspektifle ele alarak insan varlığının temel durumlarını derinlemesine incelemektedir. Çalışmanın amacı, Geçgin'in eserlerinde işlediği varoluşsal temaları detaylı bir biçimde analiz etmek ve yazarın modern insanın karşı karşıya kaldığı ontolojik sorunlara hangi açılardan yaklaştığını ortaya koymaktır. Çalışmada yazarın romanlarının bireyin iç dünyasındaki karmaşıklığı ve varoluşsal arayışlarını nasıl yansıttığına odaklanılmıştır. Ayhan Geçgin'in romanlarında yabancılaşma, hiçlik, ölüm, özgürlük, sorumluluk, yalnızlık ve anlam arayışı gibi insan varlığının temel ontolojik durumlarının son derece belirgin ve işlevsel bir şekilde ele alındığı tespit edilmiştir. Yazarın oluşturduğu karakterler aracılığıyla, modern bireyin yaşadığı derin varoluşsal kaygılar, sürekli bir devamlılık arz eden kimlik arayışı ve insanın dünya ile kurduğu ilişkinin içsel çatışmalarla dolu karmaşıklığı detaylıca gözler önüne serilmektedir. Yazarın, insanlık durumları üzerine düşünmeye ve insan olmanın getirdiği temel sorularla yüzleşmeye davet eden romanları okuyucuyu derinlemesine bir varoluşsal sorgulamaya yönelten niteliktedir. Bu anlamda romancı, eserleriyle okuyucuya bir ayna tutarak insanın kendi varoluşsal gerçekliği üzerine düşünmesini teşvik etmektedir. Bu tez, Ayhan Geçgin'in romanlarının felsefi derinliğini ve insan doğasına dair sunduğu çarpıcı içgörüleri ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Thesis examines the fundamental conditions of human existence in the novels of Ayhan Geçgin from an ontological perspective. The study's purpose is to analyze the existential themes in Geçgin's works in detail and to reveal the author's approach to the ontological problems faced by modern humans. The work focuses on how the author's novels reflect the complexity of the individual's inner world and their existential search. It has been determined that the fundamental ontological conditions of human existence such as alienation, nothingness, death, freedom, responsibility, loneliness, and the search for meaning are handled in a highly distinct and functional way in Ayhan Geçgin's novels. Through the characters created by the author, the deep existential anxieties of the modern individual, their continuous search for identity, and the complexity of the relationship between humans and the world, which is full of internal conflicts, are shown in detail. The author's novels invite readers to reflect on the human condition and to confront the fundamental questions of being human, leading them to a deep existential questioning. In this sense, the novelist holds a mirror to the reader with his works, encouraging them to think about their own existential reality. This thesis aims to reveal the philosophical depth of Ayhan Geçgin's novels and the striking insights they offer into human nature.