Ankara ilindeki inek sütlerinde glukokortikoid ilaçların kalıntılarının araştırılması
Investigation of residues of glucocorticoid drugs in cow milk in Ankara province
- Tez No: 981823
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pastörize süt, Çiğ süt, İlaç kalıntısı, İnek sütü, Pasteurized milk, Raw milk, Drug residues, Cow milk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Glukokortikoidler, adrenal korteks tarafından üretilen, metabolizmayı etkileyen ve bağışıklık baskılayıcı ve antiinflamatuvar özelliklere sahip bir steroid hormon sınıfıdır. Sentetik glukokortikoidler, çiftlik hayvanlarında iltihaplı hastalıkları, kas-iskelet sistemi bozukluklarını ve çiftlik hayvanlarında yaygın olarak görülen diğer hastalıkları tedavi etmek, ayrıca yem alımını iyileştirmek ve çiftlik hayvanlarında büyümeyi desteklemek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Süt endüstrisinde glukokortikoid veteriner ilaçlarının kötüye kullanımı süt güvenliğini tehdit edebilmekte ve dolayısıyla insan sağlığını etkileyebilmektedir. Glukokortikodilere uzun süreli maruziyet sonucu insanlarda, osteoporoz, miyopati, büyüme baskılanması, hiperglisemi, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, saç dökülmesi, cilt atrofisi, katarakt, nöropsikiyatrik semptomlar gelişebilmektedir. Deksametazon, betametazon, prednizolon ve metilprednizolon, çiftlik hayvanlarında terapötik amaçlı kullanımına izin verilen glukokortikoidlerdir. Bu bileşikler için insan tüketimine sunulan sütte maksimum rezidü limitleri (MRL) Avrupa Birliği komisyon düzenlemeleri ile uyumlu olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Sütte belirlenen MRL'ler betametazon ve deksametazon için 0,3 µg/kg, prednizolon için 6 µg/kg ve metilprednizolon için 2 µg/kg'dır. Bu çalışmada, Ankara ilinde ticari ve çiğ sütlerde glukokortikoid kalıntısı durumunu araştırmak için UHT süt (n=200), pastörize süt (n=200) ve çiğ süt (n=200) örnekleri dâhil olmak üzere 600 örnek toplanmıştır. Süt örnekleri 4 dk metot süresine sahip yüksek performanslı sıvı kromatografisi analiziyle birleştirilmiş bir tarama yöntemi kullanılarak MRL'e sahip glukokortikoidlerin herhangi birinin varlığı açısından analiz edilmiştir. Glukokortikoid kalıntısı tespit edilen örneklerin doğrulama analizleri sıvı kromatografi sıralı kütle spektrometrisi ile gerçekleştirilmiştir. Glukokortikoidlerin tespiti için uygulanan üç farklı ekstraksiyon yönteminden geri kazanımı en yüksek olan katı faz ekstraksiyon, çalışmanın ekstraksiyon yöntemi olarak seçilmiş ve 2021/808 EC rehberine göre valide edilmiştir. Tarama ve doğrulama metotları ≥0,996 doğrusallık, %94,2–101,7 aralığında geri kazanımlar ve %13,9≥ CV olarak ifade edilen kesinlik göstermiştir. Çalışma için UHT ve pastörize süt örnekleri yerel marketlerden ve çiğ süt örnekleri süt üretimi yapan çiftliklerden toplanmıştır. Analiz edilen örneklerden UHT ve pastörize süt örneklerinde ilgili bileşiklerin kalıntılarına rastlanmazken, bir adet çiğ süt örneğinde belirlenen MRL'in altında 4,18 ug/kg konsantrasyonda prednizolon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Glucocorticoids are a class of steroid hormones, produced by the adrenal cortex, that affect metabolism and have immunosuppressive and anti-inflammatory properties. Synthetic glucocorticoids are commonly used in farm animals to treat inflammatory diseases, musculoskeletal disorders and other diseases common in farm animals, as well as to improve feed intake and promote growth in farm animals. Abuse of glucocorticoid veterinary drugs in dairy industry can potentially threat milk safety and consequently influence human health. Long-term exposure to glucocorticoids may cause osteoporosis, myopathy, growth suppression, hyperglycemia, hypertension, coronary heart disease, hair loss, skin atrophy, cataract and neuropsychiatric symptoms in humans. Dexamethasone, betamethasone, prednisolone and methylprednisolone are glucocorticoids permitted for therapeutic use in farm animals. Maximum Residue Levels in milk intended for human consumption have been established by the Ministry of Agriculture and Forestry in accordance with European Union Commission regulations. The MRLs set in milk are 0.3 µg/kg for betamethasone and dexamethasone, 6 µg/kg for prednisolone and 2 µg/kg for methylprednisolone. In this study, 600 samples, including UHT milk (n=200), pasteurized milk (n=200), and raw milk (n=200) were collected to investigate the glucocorticoid drug residue status in commercial and raw milk in Ankara province. Milk samples were analyzed for the presence of any of the glucocorticoids with MRL using a screening method combined with high-performance liquid chromatography analysis with a method time of 4 min. Confirmatory analyses of samples containing glucocorticoids residues were performed by liquid chromatography tandem mass spectrometry. Among the three extraction methods applied for the determination of glucocorticoids, solid-phase extraction with the highest recovery was selected as the extraction method for the study and was validated according to the 2021/808 EC guideline. The screening and confirmation methods showed a linearity ≥0,996, recoveries within the range 94.2–101.7%, precision expressed as CV ≤13.9%. For the study, UHT and pasteurized milk samples were collected from local markets and raw milk samples were collected from milk-producing farms. No residues of the relevant compounds were found in the UHT and pasteurized milk samples analyzed, Prednisolone was detected at a concentration of 4.18 ug/kg in one raw milk sample, below the regulated MRL.