Künt toraks travması ile acil servise başvuran hastalarda, acil servisten güvenli taburculuğa ve mortaliteye etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting safe discharge and mortality in patients presenting to the emergency department with blunt thoracic trauma
- Tez No: 981825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TAYFUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: acil servis, hasta taburculuğu, toraks yaralanmaları, Acil servis-hastane, Acil tıp, Göğüs yaralanmaları, Taburcu olmak, emergency department, patient discharge, thoracic injuries, Emergency service-hospital, Emergency medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Toraks travmaları, solunum ve dolaşım komplikasyonlarına yol açabilen, acil servislerde sık karşılaşılan klinik durumlardandır. Ancak bu hasta grubunda taburculuk kararlarının güvenliğine odaklanan çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma, acil servise künt toraks travması nedeniyle başvuran hastalarda komplikasyon gelişimi, on gün içinde yeniden başvuru ve mortalite ile ilişkili faktörleri belirlemeyi; elde edilen bulgular doğrultusunda güvenli taburculuk kararını destekleyebilecek klinik öngörü değişkenlerini tanımlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2022–01.01.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran izole künt toraks travmalı 1859 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik, klinik, laboratuvar ve toraks bilgisayarlı tomografi (BT) bulguları kaydedildi. Birincil sonlanım noktaları komplikasyon gelişimi ve 10 gün içinde aynı nedenle yeniden başvuru; ikincil sonlanım noktası mortalite olarak belirlendi. İstatistiksel analizlerde univaryant ve çok değişkenli lojistik regresyon yöntemleri kullanıldı. Modelin performansı ROC eğrisi ve Brier skoru ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş dağılımı 18 ile 95 yıl arasında değişmekte olup %66,5'i erkekti. Komplikasyon oranı %3,34 (n=62), 10 gün içinde aynı nedenle yeniden başvuru oranı %9,7 (n=168) ve mortalite oranı %0,38 (n=7) olarak saptandı. Komplikasyon gelişimi ileri yaş, düşük satürasyon, kot fraktürü, deplase fraktür, yüksek kırılganlık, laktat ve troponin düzeyi ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde ise kot fraktürü varlığı, düşük satürasyon ve travmadan sonraki ilk 24 saatte başvuru bağımsız belirleyici faktörlerdi. On gün içinde yeniden başvuru; kot fraktürü, mevcut patolojinin acil hekimi tarafından tanımlanması ve erken başvuru zamanı ile ilişkili bulundu. Sonuç: İzole künt toraks travmalı hastalarda komplikasyon ve erken tekrar başvuru riski; yaş, kırılganlık, oksijen satürasyonu, toraks BT bulguları ve patolojinin tanınma durumu ile yakından ilişkilidir. Bu veriler, acil serviste güvenli taburculuk kararının nesnel ölçütlerle desteklenmesine ve yüksek riskli hastaların erken tanınmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to identify the factors associated with complication development, 10-day re-admission, and mortality among patients presenting to the emergency department (ED) with blunt thoracic trauma, and to determine clinical predictive variables that may support a safe discharge decision based on the obtained data. Materials and Methods: A total of 1,859 patients with isolated blunt thoracic trauma who presented to the Emergency Department of the University of Health Sciences Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between 01.01.2022 and 01.01.2024 were retrospectively analyzed. Demographic, clinical, laboratory, and thoracic CT findings were recorded. Complication development, re-admission to the ED within 10 days for the same reason, and mortality were defined as the primary and secondary outcome variables. Univariable and multivariable logistic regression analyses were performed, and model calibration and discrimination were assessed using the ROC curve and Brier score. Results: The ages of the included patients ranged from 18 to 95 years, and 66.5% were male. The overall complication rate was 3.34% (n=62), 10-day readmission rate was 9.7% (n=168), and mortality rate was 0.38% (n=7). In multivariable analyses, the presence of rib fracture (OR≈23), low oxygen saturation, and ED presentation within the first 24 hours were significantly associated with complication development. Early re-admission was significantly related to the presence of rib fracture, identification of a thoracic pathology by the ED physician, and presentation within the first 24 hours. Conclusion: In patients with isolated blunt thoracic trauma, the risk of complication and early re-admission is closely associated with age, comorbidities, frailty, oxygen saturation, thoracic CT findings, and the recognition of pathology at the initial evaluation. These findings may contribute to improving clinical approaches that support safe discharge decisions, enable early identification of highrisk patients, and enhance overall patient safety in the emergency setting.