Bir aile sağlığı merkezine başvuran üniversite öğrencilerinde alkol kullanım durumu ve depresyon ilişkisinin değerlendirilmesi
Alcohol use and its relationship with depression among university students attending a family health center
  1. Tez No: 981866
  2. Yazar: HASİBE SELİN ÜNAL KILCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NEŞE YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, Alkol Kullanım Durumu, Depresyon, Üniversite Öğrencileri, Beck Depresyon Ölçeği, BAPİRT-Alkol Ölçeği, Sosyodemografik Özellikler, Alcohol, Alcohol Use, Depression, University Students, Beck Depression Inventory, BAPIRT Alcohol Screening Tool, Sociodemographic Characteristics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma; Muğla 4 No'lu Kötekli Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18 yaş üstü üniversite öğrencilerinde alkol kullanım durumunu belirlemek ve bu durumun depresyonla olan ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada; Muğla ilinde 4 No'lu Kötekli ASM'ye başvuran 18 yaş üstü üniversite öğrencilerinin alkol kullanım durumu, kullandıkları alkolün miktarı ve süresi, aile ve arkadaş ilişkilerinin bu durum üzerindeki etkisi ile alkol alımına bağlı yaşanan ruhsal değişimlerin depresyonla ilişkisini değerlendirmek amacıyla, sosyodemografik bilgileri de içeren ve Beck Depresyon Ölçeği ile BAPİRT Alkol Ölçeği'nden oluşan anket formları kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 21,6±1,9 yıl (18–29 yaş aralığı), cinsiyet dağılımı ise dengeli olup; %50 kadın ve %50 erkek şeklindedir. Yaşam boyu alkol kullanımında bireylerin %73,5'i en az bir kez alkol kullandığını, %26,5'i hiç alkol kullanmadığını belirtmiştir. BAPİRT Alkol Ölçeği'ne göre öğrencilerin %54,4'ü yüksek riskli kullanım profiline sahip olup, son 6 ay içinde daha sık ve yüksek miktarda alkol tüketmektedir; %45,6'sı ise düşük risk grubundadır. Sonuç: Elde edilen bulgular, alkol kullanan bireylerde depresyon belirtilerinin belirgin biçimde daha yüksek olduğunu, özellikle yüksek riskli içicilerde bu farkın dramatik şekilde arttığını göstermiştir. Beck ölçeğinde orta/şiddetli depresyon düzeyinde olma olasılığı, alkol kullanan öğrencilerde alkol kullanmayanlara göre yaklaşık 12.8 kat daha fazladır. Bu durum, depresyonun şiddeti ile alkol kullanım düzeyi arasında anlamlı ve sistematik bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the alcohol consumption patterns and examine their relationship with depression among university students aged 18 and older who applied to Kötekli Family Health Center No. 4 in Muğla, Turkey. Materials and Methods: The study employed survey forms including sociodemographic information, the Beck Depression Inventory (BDI), and the BAPIRT Alcohol Screening Tool. These tools were used to evaluate alcohol consumption status, the quantity and duration of alcohol use, the impact of family and peer relationships on alcohol use, and the association between alcohol-related emotional changes and depression. Results: The mean age of the students was 21.6±1.9 years (range: 18–29), with an equal distribution by gender: 50% female and 50% male. Lifetime alcohol use was reported by 73.5% of the participants, while 26.5% reported never having consumed alcohol. According to the BAPIRT Alcohol Screening Tool, 54.4% of the students were categorized as high-risk users, reporting more frequent and higher levels of alcohol consumption in the past six months; 45.6% were classified as low-risk users. Conclusion: The findings revealed significantly higher levels of depressive symptoms among students who consumed alcohol, particularly among those classified as high-risk users. Students who consumed alcohol were approximately 12.8 times more likely to experience moderate to severe levels of depression (based on the Beck scale) compared to non-users. These results suggest a significant and systematic association between the severity of depression and the level of alcohol consumption.