İnternal rezorpsiyonlu rezin dişlerden organik doku uzaklaştırmada irrigasyon solüsyonunun sıcaklık, aktivasyon ve derişiminin etkisinin incelenmesi
Effectiveness of irrigation solution temperature, activation, and concentration on organic tissue removal in simulated internal resorption cavities
  1. Tez No: 981873
  2. Yazar: EMEK BAYINDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR SARIYILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜYA SESSİZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: internal rezorpsiyon, NaOCl, irrigasyon aktivasyonu, ısıtma, XP-Endo Finisher, internal resorption, sodium hypochlorite, irrigation activation, heating, XP-Endo Finisher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, internal rezorpsiyonlu rezin diş modellerinden organik dokunun uzaklaştırılmasında irrigasyon solüsyonunun ısıtma, aktivasyon yöntemi ve derişiminin etkinliğini karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmada 198 adet tek kanallı, internal rezorpsiyon simülasyonlu rezin diş kullanıldı. Organik doku varlığını simüle etmek için örnekler sığır kas dokusu ile dolduruldu. Örnekler; farklı ısıtma yöntemleri (oda sıcaklığı, kanal içi ısıtma, kanal dışı ısıtma), derişim (%5,25 ve %2 NaOCl) ve aktivasyon yöntemi (standart iğne irrigasyonu, pasif ultrasonik irrigasyon, XP-Endo Finisher) faktörlerine göre 18 gruba ayrıldı (n=11). İrrigasyon ve aktivasyonlar sonrası kalan organik doku miktarı konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile hacimsel, hassas terazi ile ağırlık ölçümleri yapılarak değerlendirildi. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi (p<0,05). Bulgular: XP-Endo Finisher tüm sıcaklık ve derişim koşullarında standart iğne irrigasyonundan daha az organik doku bıraktı. Ağırlık ölçümlerinde, %5,25 NaOCl'nin kanal dışı ısıtma koşulu hariç tüm sıcaklık ve derişimlerde XP-Endo Finisher, pasif ultrasonik aktivasyondan daha yüksek doku uzaklaştırma etkinliği gösterdi. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi analizinde yalnızca %5,25 NaOCl kullanımında kanal içi ısıtma uygulandığında pasif ultrasonik irrigasyon standart iğne irrigasyonundan daha etkili bulundu; diğer tüm sıcaklıklarda ve derişimlerde iki yöntem benzer sonuçlar verdi. XP-Endo Finisher kullanımında ısıtma yöntemindeki değişiklikler organik doku uzaklaştırma etkinliği üzerinde anlamlı bir fark yaratmadı. Pasif ultrasonik aktivasyon ve standart iğne irrigasyonu gruplarında, genel olarak kanal dışı ısıtma yöntemi oda sıcaklığına göre daha yüksek doku uzaklaştırma etkinliği gösterdi. Pasif ultrasonik aktivasyonun uygulandığı tüm sıcaklıklarda ve sadece kanal dışı ısıtmanın uygulandığı standart iğne irrigasyonu grubunda, %5,25 NaOCl %2'lik NaOCl'ye kıyasla daha yüksek etkinlik gösterdi. Sonuç: XP-Endo Finisher, sıcaklık değişimlerinden ve derişim farklarından bağımsız olarak daha iyi organik doku uzaklaştırma etkinliği göstermiştir. Standart iğne irrigasyonu ve pasif ultrasonik aktivasyon uygulanan gruplarda NaOCl'nin kanal dışında ısıtılması organik doku çözme etkinliğini artırmıştır. Pasif ultrasonik aktivasyon kullanımında ise NaOCl'nin derişimin artırılması doku çözme etkinliğini olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This in vitro study aimed to compare the effectiveness of irrigation solution temperature, activation method and concentration on the removal of organic tissue from resin tooth models with simulated internal resorption. Materials and Methods: A total of 198 single-rooted resin teeth with simulated internal resorption cavities were used. To simulate the presence of organic tissue, the cavities were filled with bovine muscle tissue. The specimens were divided into 18 groups (n=11) according to heating method (room temperature, intracanal heating, extracanal heating), concentration (5.25% or 2% NaOCl) and activation technique (standard needle irrigation, passive ultrasonic irrigation, or XP-Endo Finisher). After irrigation and activation, the remaining organic tissue was evaluated volumetrically using cone-beam computed tomography and gravimetrically using a precision balance. Data were statistically analyzed (p < 0.05). Results: XP-Endo Finisher left less residual organic tissue than standard needle irrigation under all temperature and concentration conditions. In the gravimetric analysis, XP-Endo Finisher showed significantly higher tissue removal efficacy than passive ultrasonic irrigation in all groups except for 5.25% NaOCl with extracanal heating. CBCT analysis revealed that passive ultrasonic irrigation was more effective than standard needle irrigation only when 5.25% NaOCl was used with intracanal heating; in all other temperature and concentration combinations, the two methods performed similarly. Changes in heating method did not significantly affect tissue removal efficacy within the XP-Endo Finisher groups. In the passive ultrasonic and standard needle irrigation groups, extracanal heating generally resulted in greater tissue removal efficacy compared to room temperature. Across all temperatures in the passive ultrasonic groups and in the extracanal heating subgroup of standard needle irrigation, 5.25% NaOCl demonstrated superior performance compared with 2% NaOCl. Conclusion: XP-Endo Finisher exhibited superior organic tissue removal effectiveness regardless of temperature and concentration. In groups using standard needle irrigation or passive ultrasonic activation, extracanal heating of NaOCl enhanced its tissue-dissolving capacity, whereas increasing NaOCl concentration improved dissolution efficiency in passive ultrasonic activation.