Farklı post boşluğu hazırlama yöntemleri uygulanan dişlerde farklı simanların ve yerleştirme tekniklerinin cam fiber postların bağlanma dayanımı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of different cements and placement techniques on the bond strength of glass fiber posts in threads applied WİTH different post space preparation methods
  1. Tez No: 723012
  2. Yazar: NAZ CANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BENAN AYRANCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber Post, Panavia V5, Passive Ultrasonic Irrigation, Post Cavity Irrigation, Push-Out, RelyX U200, Ultrasonic Vibration, Fiber Post, Panavia V5, Passive Ultrasonic Irrigation, Post Cavity Irrigation, Push-Out, RelyX U200, Ultrasonic Vibration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, farklı post boşluğu hazırlama yöntemleri (NaOCl, NaOCl, NaOCl+EDTA, PUİ (NaOCl+EDTA)) uygulanan dişlerde cam fiber postların bağlanma dayanımı üzerine farklı siman (Panavia V5, RelyX U200) ve yerleştirme tekniklerinin (indirekt ultrasonik vibrasyon, manuel yöntem) etkilerini incelemek ve başarısızlık tiplerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Periodontal nedenlerle çekilen 120 insan üst santral ve kanin diş çalışma için toplandı. Kök kanallarında kalsifikasyon olmayan,10 dereceden daha az kurvatürlü, internal, eksternal rezorpsiyon bulunmayan dişler seçilerek çalışmaya dahil edildi. Dişler standardize etmek için dekoronize edildi. Her bir dişin çalışma uzunluğu 15-K file ile ölçüldükten sonra 1 mm kısa olacak şekilde ayarlanan çalışma uzunluğunda Reciproc R25, R40 ve R50 eğelerle genişletilerek gütaperka ve kanal patı ile dolduruldu. 1 hafta sonra Cytec Blanco (Hahnenkratt, Königsbach-Stein, Almanya) post drilleri kullanılarak 10 mm uzunluğunda post boşluğu preperasyonu yapıldı. Şekillendirilen post boşlukları NaOCl, NaOCl+EDTA solüsyonları ve NaOCl ve EDTA solüsyonlarının pasif ultrasonik irrigasyonu olmak üzere 3 farklı şekilde irrige edildi. Cytec Blanco (Hahnenkratt, Königsbach-Stein, Almanya) cam fiber postlar yerleştirmede self adeziv rezin siman sistemi olan RelyX U200 (3M ESPE) veya self etch rezin siman sistemi olan Panavia V5 (Kuraray Medical) uygulanmak üzere ikiye ayrıldı. Post yerleştirilmesinde indirekt ultrasonik vibrasyon veya manuel yöntem olmak üzere iki farklı yöntem uygulandı. Daha sonra yerleştirilen fiber postların orta ve koronal bölgelerinden 1.2mm'lik kesitler alınarak Universal test makinesinde push-out dayanımı incelendi. Bulgular: Çalışmamızda incelenen özelliklere göre verilerin değerlendirilmesinde SPSS v27 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) istatistik paket programı kullanılarak dört-yünlü varyans analizi (four-way ANOVA) kullanıldı. İrrigasyon×Siman (p=0.002), Siman×Kesit (p=0.043) ve Yerleştirme×Kesit (p=0.049) ikili etkileşimleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda farklı post boşluğu hazırlıkları, farklı siman tipleri ve farklı yerleştirilme tekniklerinin fiber postun bağlanma dayanımına etkisi gözlenmiştir. İndirekt ultrasonik vibrasyon uygulamasının manuel yerleştirilen postlar üzerindeki etkisinin araştırılması için daha fazla çalışma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main purpose of this study is to examine the effects of different cements and placement techniques on the bond strenght of glass fiber posts in threads applied with different post space preperation methods (NaOCl, NaOCl, NaOCl + EDTA, PUİ (NaOCl+EDTA)) and to evaluate the failure modes. Materials and Methods: 120 human upper central and canine teeth extracted for periodontal reasons were recruited for the study. Teeth with no calcification in root canals, less than 10 degrees of curvature, no internal or external resorption were selected and included in the study. Teeth were decoronated for standardization. The working length of each tooth was determined with a 15-K file 1 mm shorter than the apical. Root canals were enlarged with Reciproc R25, R40 and R50 files and filled with gutta-percha and root canal sealer. After 1 week, a 10 mm long post cavity preparation was performed using Cytec blanco (Hahnenkratt, Königsbach-Stein, Germany) post drills. The shaped post spaces were irrigated in 3 different ways: NaOCl, NaOCl+EDTA and passive ultrasonic irrigation of NaOCl and EDTA solutions. Cytec Blanco (Hahnenkratt, Königsbach-Stein, Germany) was divided into two to apply the self-adhesive resin cement system RelyX U200 (3M ESPE) or the self-etch resin cement system Panavia V5 (Kuraray Medical) for placing glass fiber posts. Two different methods, indirect ultrasonic vibration or manual method, were used for post placement. Then, 1.2mm sections were taken from the middle and coronal regions of the fiber posts placed, and the push-out strength was examined in the Universal testing machine. Results: Four-way analysis of variance (four-way ANOVA) was used by using SPSS v27 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) statistical package program to evaluate the data according to the characteristics examined in our study. The bilateral interactions of Irrigation×Cement (p=0.002), Cement×Section (p=0.043) and Placement×Section (p=0.049) were found to be statistically significan. Conclusion: In our study, the effects of different post space preperations, different cement types and different placement techniques on the bond strenght of fiber post were observed. Different studies are needed to investigate the effect of indirect ultrasonic vibration application on manually placed posts.