Emevîler'de eğlence kültürü
Entertainment culture in the Umayyads
  1. Tez No: 981880
  2. Yazar: FURKAN GÜNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHAÜDDİN VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Emevîler, Eğlence, Saray, Kültür, Islamic History, Umayyads, Entertainment, Palace, Culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
İslâm tarihi, salt fetih odaklı anlatımların ötesinde sosyal, kültürel ve sanatsal etkileşimlerin yoğun biçimde yaşandığı çok katmanlı ve zengin bir süreci yansıtmaktadır. Bu çalışma, kronolojik olarak askerî ve siyasî olaylarla sıklıkla öne çıkarılan Emevî Devleti'nin, toplumsal yapısının önemli bir göstergesi olan eğlence kültürünü tarihî bağlamı içinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, dönemin siyasal ve kültürel dinamiklerinin, toplumun benimsediği eğlence biçimlerine olan etkisi, birincil tarihî kaynaklar ışığında analitik bir yöntemle irdelenmiştir. Söz konusu dönemin karmaşık sosyo-kültürel dokusunu korumak adına, çalışma, coğrafi olarak yalnızca Emevîler dönemi ve Şam merkezli bölgelerle sınırlı tutulmuş; yorum ve spekülasyonlardan kaçınılarak, mevcut verilerin betimlenmesi esasına dayanan bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu araştırma, eğlenceyi bireysel bir uğraş olmanın ötesinde, toplumun sosyal düzenini, iktidar ilişkilerini ve kültürel değerlerini görünür kılan çok yönlü bir olgu olarak değerlendirmektedir. Bu kapsamda, tezin ana gövdesi iki temel eksen etrafında şekillenmiştir: Birinci bölümde, iktidarın merkezini oluşturan Emevî sarayındaki eğlence pratikleri, şiir ve mûsikî meclislerinin yapısı ve halifelerin bu pratiklere yönelik yaklaşımları detaylıca ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, geniş toplum kesimlerinde gözlenen şenlikler, törenler, halk pratikleri ve bu eğlence anlayışlarına katkıda bulunan öne çıkan sanatkârlar incelenmiştir. Nihayetinde bu çalışma, Emevî dönemi sosyal tarihine ışık tutarak, fethe dayalı standart tarih anlatısını, toplumsal katmanlar arasındaki kültürel alışveriş perspektifiyle derinleştirmeyi ve eğlence kültürünün sosyo-kültürel değişimler üzerindeki dolaylı etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Islamic history reflects a rich, multifaceted process characterized by intense social, cultural, and artistic interactions, moving beyond narratives focused solely on conquest. This study aims to investigate the culture of entertainment, which is a crucial indicator of the Umayyad State's social structure, within its historical context; particularly given that the state is chronologically often highlighted only through its military and political events. The research analyzes the impact of the era's political and cultural dynamics on the forms of entertainment adopted by society, drawing upon primary historical sources using an analytic methodology. To preserve the complex socio-cultural texture of the period, the study is geographically limited solely to the Umayyad era and the Damascus-centered regions; it adopts a fundamentally descriptive approach, steering clear of interpretation and speculation by focusing on the empirical data. This research approaches entertainment not merely as an individual pursuit, but as a multifaceted phenomenon that illuminates society's social order, power relations, and cultural values. Accordingly, the main body of the thesis is structured around two core axes: The first chapter thoroughly examines the entertainment practices within the Umayyad palace, the structure of poetry and music assemblies, and the Caliphs' attitudes toward these practices, which constituted the center of power. The second chapter investigates the festivities, ceremonies, public practices observed among the broader societal segments, and the prominent artists who contributed to this entertainment sensibility. Ultimately, this study aims to shed light on the social history of the Umayyad period, deepening the standard conquest-driven historical narrative by adopting a perspective of cultural exchange between social strata, and revealing the indirect effects of entertainment culture on socio-cultural transformations.