Çalışan çocukların eğitimsel sorunlarının incelenmesi
Examination of educational problems of working children
  1. Tez No: 981897
  2. Yazar: AYŞE UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN BİLGE KESKİNKILIÇ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk işçiliği, çalışan çocuklar, eğitim hakkı, Child, child labor, working children, right to education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışan çocukların eğitimsel sorunlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışan çocuklar ve ailelerinin eğitim sürecinde yaşamış oldukları sorunlar belirlenerek çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Bursa ili Yıldırım ilçesinde 6,7 ve 8.sınıfa devam eden 25 öğrenci ve bu 13 öğrencinin velisi oluşturmaktadır. Araştırma durum çalışmasında desenlenmiştir. Araştırma verileri araştırmacı tarafından kavramsal çerçeve incelenerek ve uzman görüşü alınarak oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formları ile elde edilmiştir. Öğrenci görüşme formunda kişisel bilgiler ile dört açık uçlu soru, veli görüşme formunda kişisel bilgiler ve beş açık uçlu soru bulunmaktadır. Araştırma verileri içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularından hareketle çalışan çocukların derse odaklanamama, derse yorgun gelme, ödevleri yetiştireme sorunları yaşadıkları görülmüştür. Ayrıca çocukların arkadaşları tarafından zorbalığa maruz kaldıkları anlaşılmıştır. Çalışan çocukların ailelerinden toplanan verilere göre çocukların çalışma sebepleri arasında en çok ekonomik yetersizlik göze çarpmaktadır. Bazı veliler ekonomik kaygı olmamasına rağmen sorumluluk almaları için çocuklarının çalışmalarını istediklerini belirtmiştir. Velilerin çocuklarının başarısını desteklemede yetersiz kaldıkları da ulaşılan bulgular arasındadır. Ayrıca çocuklarının öğretmenlerinden çocuklarıyla ilgili şikayetler aldıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
He aim of this study is to examine the educational problems of working children. In line with this aim, the problems experienced by working children and their families in the educational process were identified, and solution proposals were developed. The study sample consists of 25 students attending the 6th, 7th, and 8th grades and the parents of 13 of these students in Yıldırım district of Bursa province during the 2023–2024 academic year. The research was designed as a case study. The data were collected through semi-structured interview forms developed by the researcher based on a review of the conceptual framework and expert opinions. The student interview form included personal information and four open-ended questions, while the parent interview form included personal information and five open-ended questions. The data were analyzed using content analysis. Based on the findings, it was revealed that working children face problems such as lack of concentration in class, attending classes in a state of fatigue, and inability to complete their homework on time. It was also understood that these children are exposed to peer bullying. According to the data collected from parents, economic hardship stands out as the most common reason for children's participation in work. However, some parents stated that they wanted their children to work in order to take responsibility, even when there were no financial concerns. Another finding is that parents remained inadequate in supporting their children's academic achievement. In addition, they reported receiving complaints from teachers regarding their children.