Doğu ve Güneydoğu illerinden İzmir'e göç eden ailelerin çocuklarının okul sorunlarının incelenmesi
An examination of the school problems of the students whose parents immigrate from east and southeast regions to Izmir
- Tez No: 326148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ TONBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göç, eğitim, okul sorunları, Migration, education, school problems
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Göç etmiş ailelerin ilk ve ortaöğretime devam eden çocuklarının göç deneyimi ile ilişkili olarak okulda yaşadıkları sorunları tespit etmeyi amaçlayan bu araştırma, karma araştırma deseninde ve ardışık çeşitleme stratejisine göre tasarlanmıştır. Anket yoluyla öğrencilerden nicel veriler toplanıp çözümlendikten sonra, elde edilen bulgulardan yola çıkarak öğretmen ve yöneticilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın çalışma evrenini, İzmir İli'ne Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden göç etmiş ailelerin ilköğretim ve ortaöğretime devam eden çocukları, çocukların yoğun olduğu okullarda çalışan yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örneklem seçme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden İzmir İli'nin son yıllarda en çok göç alan ilçeleri tespit edildikten sonra İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Menemen ve Torbalı İlçelerindeki göç etmiş çocukların yoğun olduğu okulların isimleri alınmıştır. Araştırmanın örneklemi İzmir'in Menemen ve Torbalı İlçelerinde bulunan 18 İlköğretim ve ortaöğretim okulu, bu okullarda çalışan öğretmen ve yöneticilerden oluşmaktadır.Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Göç Alan Eğitim Bölgelerindeki Okullarda Yaşanan Sorunlar Anketi (İlköğretim) ve Göç Alan Eğitim Bölgelerindeki Okullarda Yaşanan Sorunlar Anketi (Ortaöğretim)? ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır.SPSS programı kullanılarak verilerin yüzde ve frekans hesaplamaları yapılmış açık uçlu sorularda ve görüşmelerde ise içerik çözümlemesi tekniği kullanılarak tematik kodlama yoluyla analiz edilmiştir.Araştırma bulgularına göre;Göç etmiş ailelerin çocukları, yoksulluk, okul ve çevreye uyum, aidiyet, eğitime devam, bir üst eğitim kurumuna geçiş, akademik başarı, dil ve iletişim, şiddet eğilimi dışlanma, önyargı ve şiddette maruz kalma gibi konularda sorunlar yaşamaktadırlar. Öğrencilere göre, sorunlar öğretmen ve yöneticilerin ilgisiz ve olumsuz tavırlarından ve yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır. Öğrenciler öğretmenlerinden, okul yöneticilerinden ve ailelerinden ilgi ve anlayışın yanı sıra eğitim-öğretim desteği beklemektedirler.Öğretmen ve yöneticilere göre öğretmen eksikliği, sık öğretmen değişikliği, okulun fiziki koşulları ve donanım yetersizliği, çocuk işçiliği, devamsızlık, okulu terk, öğretmenin öğrenciye karşı önyargılı olması, ayrımcılık yapması öğrencilerin beklenti düzeyinin düşük olması, olumsuz okul algısı, aidiyet eksikliği başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı öğrencilerin gereksinimleri okul tarafından karşılanamamaktadır. Ayrıca, velinin dil sorunu, okula karşı ilgisizliği, olumsuz tutumu, önyargılı olması, aidiyet geliştirmemesi, öğretmenin veliye karşı olumsuz tutumu, önyargılı olması, ayrımcılık yapması da veli ile sağlıklı iletişim kurulamamasının başlıca nedenleridir. Öğretmen ve yöneticiler yaşanılan sorunların çözümü için öğretmen eğitimi, seçimi ve atanmasına, veli eğitimi ve iletişimine, devletin göç ve ekonomi politikasına, diğer kurum ve kuruluşlardan destek almaya, MEB'e, okula ve öğretmenin çalışma koşullarına yönelik çeşitli önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This research which has aimed to determine the school problems of the migrant families? children, was designed according to the mixed research patterns and variation sequential strategy. After collecting and analyzing the quantitative data from the students via questionnaire, teachers and administrators were interviewed according to the findings.The primary and secondary school pupils of the families who have migrated from East and Southeast Anatolia Regions to İzmir Province, the administrators and teachers who work at these schools constitute the working group of the research universe. The working group was determined by using one of the purposive sampling techniques, namely criterion sampling. After identifiying the intense migration districts of İzmir in recent years according to the data of Turkey Statistical Institute (TÜİK), the name of the schools which the children of the immigrant families attend in Menemen and Torbalı Counties, were taken from İzmir Directorate of Education. The sample of the research consists of 18 primary and secondary schools located in Menemen and Torbalı, the teachers, and administrators working in those schools.As data collection tools ?The Questionaire of the Problems at the Migration Area Schools (Primary School), The Questionaire of the Problems at the Migration Area Schools (Secondary School) and a semi-structured interview form, which were developed by the researcher, were used.The data was statistically analysed with SPSS through calculating percentage and frequency. The open ended questions and interview were also analysed using the technique of content analysis through thematic coding.According to the research findings;The children of immigrant families have faced some problems in school such as poverty and school environmental adjustment, sense of belonging, attending school and , a higher educational institution, academic achievement, language and communication, tendency to violence being subjected to social exclusion, prejudice and violence.According to the students the problems are based on the indifferent and negative attitudes and the inadequacy of the teachers and administrators. The students expect education support in addition to attention and sympathy from their teachers, school administrators and families.To the teachers and administrators, the needs of students are not met by the school due to lack of and frequent change of teachers, schools? poor physical conditions and equipments, child labor, irregular attendance of the students, school dropouts, the prejudice, discrimination of teachers against the students, low level of expectation of students, negative perception of the school, the lacking of belonging sense. Furthermore, parents' language problem, indifference to school, negative attitudes, prejudice, lacking of belonging sense and teachers negative attitudes, prejudice, discrimination against parents are the main reasons of not having a well communicaion. The teachers and administrators have made various suggestions for teacher training, selection and appointment, parents' education and communication, migration and economic policy of the state, support from other institutions, Ministry of Education, the working conditions of the school and teachers in order to solve the problems.