Toplumun lüks algısı ve marka gerçeği: Tüketicilere yönelik nitel bir araştırma
Society's perception of luxury and brand reality: A qualitative study on consumers
  1. Tez No: 981989
  2. Yazar: TUĞBA AYAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks, Marka değeri, Marka çağrışımı, Medya, Statü, Tüketim, Luxury, Brand value, Brand association, Media, Status, Consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Tüketim, insanlık tarihi boyunca temel ihtiyaçların karşılanmasından bireylerin sosyal kimliklerini ifade ettikleri bir iletişim aracına dönüşerek çok boyutlu bir olgu haline gelmiştir. Modern toplumlarda tüketim, yalnızca biyolojik gereksinimlerin giderilmesiyle sınırlı kalmayıp bireylerin kendilerini tanımlama, sosyal çevrelerinde konumlandırma ve ait olma ya da ayrışma gibi ihtiyaçlarını da yansıtmaktadır. Bu bağlamda lüks tüketim, sıradan ihtiyaçların ötesinde bireylere ekonomik güç, sosyal statü ve kültürel ayrıcalık kazandıran bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Küreselleşme, dijitalleşme ve özellikle sosyal medya platformlarının etkisiyle lüks, sadece maddi göstergelerle sınırlı kalmayıp sembolik değerlerin, kültürel anlamların ve dijital kimlik performanslarının da bir parçası haline gelmiştir. Bu çalışmada, bireylerin lüks algısı ile markaların bu algı üzerindeki etkileri ve tüketim davranışlarıyla ilişkisi incelenmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenerek tüketicilerle derinlemesine görüşmeler yapılmış, lüks kavramına ilişkin bireysel tanımlar, marka tercihleri ve toplumsal değerlerle ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular, markaların yalnızca ürünün fiziksel özelliklerini değil, aynı zamanda değerler ve duygular dünyasını da inşa ederek tüketicilerin lüks algısını şekillendirdiğini göstermektedir. Araştırma ile toplumdaki lüks algısının ortaya konularak literatüre teorik katkı sağlanması amaçlanmış, marka yönetimi ve pazarlama stratejileri açısından uygulanabilir öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Consumption has evolved from meeting basic needs throughout human history to becoming a multidimensional phenomenon, transforming into a means of communication through which individuals express their social identities. In modern societies, consumption is not limited to satisfying biological needs but also reflects individuals' needs to define themselves, position themselves in their social environment, and belong or differentiate themselves. In this context, luxury consumption stands out as an element that grants individuals economic power, social status, and cultural privilege beyond ordinary needs. With globalization, digitalization, and especially the influence of social media platforms, luxury has become part of symbolic values, cultural meanings, and digital identity performances, not limited to material indicators. This study examines individuals' perception of luxury, the effects of brands on this perception, and its relationship with consumption behavior. Adopting a qualitative research method, indepth interviews were conducted with consumers, and individual definitions of the concept of luxury, brand preferences, and relationships with social values were analyzed. The findings show that brands shape consumers' perception of luxury by constructing not only the physical characteristics of the product but also the world of values and emotions. The research aims to contribute to the literature by revealing the perception of luxury in society and offers practical recommendations for brand management and marketing strategies.