Yusuf Ziya Paşa'nın hayatı ve diplomatik faaliyetleri (1849-1929)
The life and diplomatic activities of Yusuf Ziya Pasha (1849–1929)
  1. Tez No: 982014
  2. Yazar: AHMET MERT ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel diplomasi, Osmanlı tarihi, Yusuf Ziya Paşa, Cultural diplomacy, Ottoman history, Yusuf Ziya Pasha
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
1849–1929 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Devleti'ni birçok önemli diplomatik görevde temsil eden Yusuf Ziya Paşa, henüz 11 yaşında Meclis-i Maliye Odası'na girerek memuriyet hayatına başlamıştır. Berlin, Viyana ve St. Petersburg'da çeşitli kademelerde kâtiplik yaptıktan sonra Belgrad, Roma, Viyana, Paris ve Washington'da sefirlik görevlerinde bulunmuştur. Diplomatik görevlerinin yanı sıra Maarif ve Ticaret Nazırlığı gibi nazırlık görevlerinde de yer almıştır. Ayrıca, Mülkiye Dairesi Azalığı, Şirket-i Hayriyye Meclis-i İdare Reisliği, Defter-i Hâkanî Nazırlığı ve Ayan Meclisi Üyeliği gibi çeşitli idari görevlerde bulunmuştur. Harici ve dahili birçok farklı görev üstlenen Yusuf Ziya Paşa, hayatının ilerleyen dönemlerinde Musiki Encümeni Başkanı olarak görevlendirilmiş;“Nağmeler Evi”anlamına gelen Dârülelhan'ın kurucusu ve isim babası olmuştur.
Özet (Çeviri)
Yusuf Ziya Pasha, who lived between 1849-1929 and represented the Ottoman Empire in many important diplomatic missions, began his civil service career at the age of 11 by entering the Financial Council Office (Meclis-i Maliye Odası). After serving as a clerk at various levels in Berlin, Vienna, and St. Petersburg, he held ambassadorial posts in Belgrade, Rome, Vienna, Paris, and Washington. In addition to his diplomatic duties, he also held ministerial positions such as the Ministry of Education (Maarif) and the Ministry of Trade (Ticaret). Furthermore, he served in various administrative roles such as Member of the Civil Council, President of the Administrative Council of the Şirket-i Hayriyye, Head of the Imperial Land Registry (Defter-i Hâkanî), and Member of the Senate (Ayan Meclisi). Having undertaken many different duties in both foreign and domestic affairs, Yusuf Ziya Pasha was appointed as the President of the Music Council in the later stages of his life, and became the founder and name-giver of Dârülelhan, which means 'House of Melodies'.