Ailesel Behçet Sendromu hastalarında HLA-B51 varlığı, ERAP-1 varyasyonları ve bunların klinik bulgularla ilişkisi
The presence of HLA-B51 and ERAP-1 variations in familial Behçet's disease patients and their relationship with clinical findings
- Tez No: 982037
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN HATEMİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet sendromu, ailesel BS, HLA-B51, ERAP1, üveit, vasküler tutulum, genetik epistaz, diskordant/konkordant aileler, Aile, Behçet hastalığı, Kas-düz-vasküler, Polimorfizm-genetik, Behçet's syndrome, familial BS, HLA-B51, ERAP1, genetic epistasiS, uveitis, vascular involvement, discordant/concordant families, Family, Behcet syndrome, Muscle-smooth-vascular, Polymorphism-genetic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AİLESEL BEHÇET SENDROMU HASTALARINDA HLA B51 VARLIĞI, ERAP-1 VARYASYONLARI VE BUNLARIN KLİNİK BULGULARLA İLİŞKİSİ Amaç: HLA-B51, BS ile ilişkisi en iyi bilinen genetik faktördür. Ailesel BS'nin incelenmesi, hastalığın genetik yönünün anlaşılmasına katkı sağlar. Bu çalışmada HLA-B51 ile ailesel BS olgularının klinik özellikleri ve ERAP1'in fenotip üzerine olası etkileri değerlendirilmiştir. Metod: Tek merkezli, geriye dönük-kesitsel çalışmada 11.560 BS hastası taranmış; birinci derece akrabasında BS bulunan 713 olgu ve 1.744 sporadik olgu karşılaştırılmıştır. HLA-B51 durumu bilinen 339 ailevi olgu ayrıca incelenmiş; HLA-B51 pozitif 24 aile grubunda ERAP1 geninin seçili ekzonları (2,5,6,11,12,15) Sanger dizileme ile analiz edilmiştir. Bulgular: Ailesel BS'de yaş ortalaması 50,0±13,6 yıl olup en sık akrabalık tipi kardeş (%60) idi. Üveit %36,9, vasküler tutulum %17,5, nörolojik %4,6 ve GİS %2,2 oranında görüldü. Erkeklerde majör organ tutulumları daha sıktı. Ailesel BS'de hastalık başlangıcı 16 yaş ve altında daha yaygındı (%25,1 vs %14,3; p<0,001). Sporadik BS'de genital ülser, üveit ve damar tutulumu ailesel BS'lere göre daha sık izlendi (p<0,001). HLA-B51 pozitifliği ailesel BS'de daha yüksekti (%70,8 vs %61,3; p=0,008), ancak organ tutulumlarıyla anlamlı ilişkili değildi. ERAP1 varyantları açısından anlamlı farklılık gösterilemedi. Sonuçlar: Ailesel BS, sporadik olgulara kıyasla daha erken başlangıçlı ve HLA-B51 pozitifliği daha sık, ancak üveit ve vasküler tutulum daha az görülmektedir. HLA-B51 tek başına fenotipi belirlememekte, çevresel ve diğer genetik faktörler de etkili görünmektedir. ERAP1 varyantlarının rolü için daha geniş prospektif çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: HLA-B51 is the most well-established genetic factor associated with BS. Investigation of familial BS is important for understanding the genetic background of the disease. This study aimed to evaluate the relationship between HLA-B51 and the clinical characteristics of familial BS cases, as well as to determine whether ERAP1 influences disease phenotype. Methods: In this single-center, retrospective cross-sectional study, 11,560 BS patients were screened. A total of 713 patients with at least one first-degree relative diagnosed with BS and 1,744 sporadic cases were compared. Among 339 familial cases with known HLA-B51 status, 24 HLA-B51–positive families were selected for ERAP1 sequencing. Exons 2, 5, 6, 11 and 15 of ERAP1 were analyzed by Sanger sequencing. Associations were assessed using 2×2 contingency tables, odds ratios (ORs), 95% confidence intervals (CIs), and Fisher's exact test. Results: The mean age of familial BS patients was 50.0 ± 13.6 years, and sibling relationships were the most common (60%). Major organ involvement included ocular (36.9%), vascular (17.5%), neurological (4.6%), and gastrointestinal (2.2%) manifestations. Male patients showed more frequent major organ involvement. Familial BS had an earlier disease onset (<16 years, 25.1% vs 14.3%; p<0.001). Familial BS showed lower rates of genital ulcer, ocular, and vascular involvement, but a higher rate of pathergy positivity (p<0.001). HLA-B51 positivity was significantly higher in familial BS (70.8% vs 61.3%; p=0.008) but was not associated with specific organ involvement. No significant differences were observed in ERAP1 variants. Conclusion: Familial BS presents with earlier onset and higher HLA-B51 positivity but lower ocular and vascular involvement than sporadic BS. HLA-B51 alone does not determine organ-specific phenotype, suggesting contributions from additional genetic and environmental factors. Larger prospective studies are warranted to clarify the role of ERAP1 variants.