Fotokopi belgeler üzerinde bulunan imzaların adli belge incelemeleri yönünden yeterliliklerinin incelenmesi
Examination of the adequacy of signatures on photocopied documents in terms of forensic document examination
- Tez No: 982038
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ARIKAN ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adli uygulamalar, İmza, Forensic applications, Signature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Adli belge incelemeleri yönünden yapılan tüm incelemeler çoğunlukla belge aslı/asılları üzerinden yapılmaktadır. Ancak, yazı ve imza incelemelerinde bazı durumlarda aslına ulaşılamamaktadır. Belgenin aslına ulaşılamadığı için adli makamlar tarafından zaman zaman belgenin fotokopisi üzerinden inceleme yapılması talep edilmektedir. Bu çalışmada, fotokopi belgelerdeki imzaların kaligrafik ve karakteristik özelliklerinin orijinal belgeye göre nasıl değişiklikler gösterdiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, farklı renk ve cins mürekkepli kalemler ile üzerine imza atılarak hazırlanan belgelerin farklı marka ve cins fotokopi makineleri ile fotokopileri çekilmiştir. Çoğaltılan fotokopi belgeler üzerinde fiziki ve optik karşılaştırmalar yapılarak, aslına göre benzerlik ve farklılıklar ortaya konmuştur. Adli davaya konu olan fotokopi belgeler üzerinde bulunan imzalar üzerinde, talep makamının istekleri doğrultusunda müspet ya da menfi bir kanaat bildirilip bildirilemeyeceği, bildirilen kanaatler ile ilgili olarak bilimsel gerçekliğe uygun veriler elde edilip edilemeyeceği değerlendirilmiştir. İmza incelemesine konu belgelerin asılları bulunmadığında, imzanın aidiyeti hususunda kesin bir kanaat bildirmenin mümkün olmadığı, fotokopi belgeler üzerinden yapılan incelemelerin“ön inceleme”boyutunda kalması ve her zaman ilave delillerle desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Gelecekte dijital imza doğrulama sistemlerinin ve dijital adli analiz sistemlerinin gelişmesiyle bu sınırlamaların kısmen aşılması mümkün olsa da, mevcut hukuk sistemi içerisinde fotokopi belgeler üzerinde yapılan imza incelemelerinin, sınırlı bilgi sunan, destekleyici veriler olarak değerlendirilmesi gerektiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
All examinations conducted in terms of forensic document examinations are mostly based on the original(s) of the document. However, in some cases, the original cannot be reached in the examination of writings and signatures. Since the original of the document cannot be accessed, judicial authorities sometimes request an examination on a photocopy of the document. In this study, it is aimed to determine how the calligraphic and characteristic features of the signatures on photocopied documents differ from the original document. For this purpose, photocopies were made with different brands and types of photocopiers of documents prepared by signing with different colors and types of ink pens. Physical and optical comparisons were made on the photocopied documents and the similarities and differences compared to the originals were revealed. It has been evaluated whether a positive or negative opinion can be expressed on the signatures found on photocopied documents subject to the judicial case in line with the requests of the requesting authority, and whether data in accordance with scientific reality can be obtained regarding the opinions expressed. In the absence of the originals of the documents subject to signature examination, it is not possible to give a definite opinion on the authenticity of the signature, and the examinations made on photocopies should remain at the level of“preliminary examination”and should always be supported by additional evidence, and although it is possible to partially overcome these limitations with the development of digital signature verification systems and digital forensic analysis systems in the future, we have come to the conclusion that, within the current legal system, signature examinations made on photocopied documents should be considered as supporting data that provide limited information.