İdiopatik epiretinal membran için yapılan vitreoretinal cerrahi sonrası retinal vasküler değişikliklerin uzun dönem takibi
Long term follow up of retinal vascular changes after vitreoretinal surgery for idiopathic epiretinal membrane
- Tez No: 982073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HEPOKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epiretinal membran, Epiretinal membrane
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdiopatik Epiretinal Membran (ERM) nedeniyle vitreoretinal cerrahi uygulanan hastaların postoperatif dönemdeki retinal mikrovaskülarite, makuler kalınlık, Foveal Avasküler Zon (FAZ) alanı ve koryokapillar akım alanı değerlerinin uzun dönemdeki değişimini inceleyerek yapılan cerrahinin retinanın vasküler yapısına olan etkisini değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Kliniğimize bulanık görme şikayeti ile başvurup biomikroskopik muayene ve Optik Koherens Tomografi (OKT) görüntülemeleri sonucunda İdiopatik ERM tanısı konulup bu tanı ile kliniğimizde vitreoretinal cerrahi uygulanan 30 hasta dahil edildi. Hastalara yapılan muayenelerde En İyi Düzeltilmiş Görme Keskinliği (EİDGK) değeri, FAZ alanı, Makuler Kalınlık, Yüzeyel Kapiller Pleksus (YKP) ve Derin Kapiller Pleksus (DKP) vasküler yoğunluk değerleri, koryokapillar akım alanı ve optik disk ile peripapiller bölgedeki vasküler yoğunluk parametreleri kayıt altına alındı. Bu ölçümler çalışmaya dahil edilen hastalara preoperatif, postoperatif 1. ay, postoperatif 3. ay ve postoperatif 6. ay muayenelerinde uygulandı. Bulgular: EİDGK değerleri preoperatif döneme kıyasla bütün postoperatif zaman dilimlerinde giderek arttı. FAZ alanı postoperatif dönemde preoperatif döneme göre anlamlı değişim göstermedi (p>0,05). YKP vasküler yoğunluk parametrelerinde tüm alan ve perifovea bölgelerinde anlamlı değişiklik görülürken DKP vasküler yoğunluk parametrelerinde sadece parafovea bölgesinde anlamlı değişiklik görüldü (p<0,05). Koryokapiller akım alanı ölçümlerinde preoperatif dönem ile postoperatif 6. ay arasında anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Peripapiller bölgede yapılan ölçümlerde ise temporal ve inferior kadranlarda anlamlı düşüş yaşandı (p<0,05). Sonuç: ERM için yapılan vitreoretinal cerrahi FAZ alanını etkilemezken membran tarafından yüzeyel retina damarlarını etkileyen merkeze doğru traksiyonun ortadan kalkması ile YKP vasküler yoğunluk parametrelerinde düşüş yaşanmış olabilir. Peripapiller bölgedeki temporal kadranlardaki vasküler yoğunluk değişimini cerrahi sırasında meydana gelen mikrotravma ile ilişkilendirdik.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to analyze postoperative retinal microvascularity, macular thickness, FAZ area and choriocapillaris flow area values of epiretinal patients who underwent vitreoretinal surgery to assess effects of the surgery to the retinal vascular structure. Materials and Methods: This study included 30 patients who underwent vitreoretinal surgery for idiopathic epiretinal membrane (ERM) which was diagnosed by means of slit lamb examination and Optic Coherence Tomography (OCT) imaging after their presentation to our clinic with complaints of decreased vision. In their examinations, their Best Corrected Visual Acuity (BCVA), FAZ area, Macular Thickness, Superficial Capillary Plexus (SCP) and Deep Capillary Plexus (DCP) vascular density values, choriocapillary flow area and optic disc vascular density along with peripapillary region vascular density values were recorded. These measurement were done in preoperative, postoperative first month, postoperative third month and postoperative sixth month examinations. Results: BCVA values gradually increased in every postoperative examination. FAZ area did not significantly change compared to preoperative values (p>0,05). Whole area and perifovea SCP vascular parameters changed significantly (p<0,05) while only parafovea DCP vascular density values changed significantly after surgery (p<0,05). There was no significant difference in postoperative sixth month and preoperative measurements for choriocapillary flow area values (p>0,05). In the peripapillary measurements, temporal and inferior quadrants decreased significantly (p<0,05). Conclusion: Vitreoretinal surgery for ERM did not affect FAZ area. The decrease in the SCP values may be associated with the removal of the traction toward the center applied by ERM to the retinal vessels. We associated vascular density change in the temporal peripapillary quadrants with microtrauma occurred during the surgery.