1980 sonrası Türk romanında Hz. Peygamber
The Prophet Muhammad in the Turkish novel after 1980
  1. Tez No: 982077
  2. Yazar: BEYZA AYİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Kurgu, Siyer, Türk romanı, İslam tarihi, Literature, Fiction, Siyer, Turkish novel, Islamic history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Siyer'in edebî türlere konu olup olmayacağı son dönemlerde tartışma konusu olmuştur. Geleneksel kesim, roman, hikâye ve tiyatro gibi türlerin kurgu barındırması sebebiyle Siyer'in edebiyata konu olamayacağını savunmaktadır. Buna karşı çıkan bazı çevreler ise edebiyatın insanlara ulaşmada etkili bir iletişim aracı olduğunu ve tarihî gerçekliğe bağlı kalındığı sürece Siyer'in edebî eserlerde işlenebileceğini ifade etmektedir. Teorik düzeyde süren bu tartışmanın ötesinde, ülkemizde Siyer'e dair roman, hikâye ve tiyatro gibi pek çok edebî türde eser kaleme alınmıştır. Bu çalışmada, 1980 sonrası telif edilmiş siyer romanları incelenmiştir. Söz konusu romanlar hem edebî hem de tarihî açıdan, disiplinlerarası bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde, siyer romanlarının gerek kurgusal yapı gerekse içerik bakımından birçok problem barındırdığı görülmüştür. Bu problemler arasında bazı romanların ideolojik kaygılarla yazılması, problemli rivayetlerin sıklıkla kullanılması, kurgunun tarihî gerçeklikten kopuk bir zemin üzerine inşa edilmesi ve yazarların bilgi ile altyapı bakımından yetersiz olmaları sayılabilir. Çalışmada, bu ve benzeri sorunlar tespit edilmiş; daha nitelikli bir edebî Siyer yazımının ortaya konulabilmesi amacıyla ilgili problemlere yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The question of whether the Sīrah (the biography of the Prophet) can be the subject of literary genres has become a topic of debate in recent times. The traditional camp argues that since genres such as novels, short stories, and theater inherently contain fictional elements, Sīrah cannot be the subject of literature. On the other hand, some opposing circles assert that literature is an effective means of communication with people and that Sīrah can indeed be handled in literary works as long as historical accuracy is maintained. Beyond this theoretical debate, many literary works such as novels, short stories, and plays on the subject of Sīrah have been written in our country. In this study, Sīrah novels written after 1980 have been examined. These novels have been evaluated through an interdisciplinary approach in terms of both their literary and historical aspects. As a result of the analysis, it has been observed that Sīrah novels contain many problems in terms of both fictional structure and content. Among these problems are the writing of some novels with ideological concerns, the frequent use of questionable reports (riwāyāt), the construction of the narrative on a basis disconnected from historical reality, and the authors' lack of sufficient knowledge and scholarly background. In the study, these and similar issues have been identified, and solution proposals have been presented in order to achieve a more qualified and sound literary production of Sīrah.