Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde 2019-2023 yılları arasında yapılmış implant destekli tam ark sabit restorasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of implant-supported full-arch fixed restorations performed Afyonkarahisar Health Sciences University, Faculty of Dentistry, between 2019 and 2023
  1. Tez No: 982179
  2. Yazar: SENANUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER İŞİSAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant destekli sabit protez, tam ark, protetik ve biyolojik komplikasyonlar, OHIP-14, Implant-supported fixed prosthesis, full-arch, prosthetic and biological complications, OHIP-14
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmada, alt ve üst çene tam ark implant destekli sabit protez ile rehabilite edilen hastalarda görülen protetik ve biyolojik komplikasyonlar ile hastaların memnuniyet düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya, protetik yüklemeden sonra en az 13 ay en fazla 76 ay süre geçmiş, alt ve üst çene tam ark implant destekli sabit protez ile rehabilite edilen, yaşları 35-69 arasında değişen 29 gönüllü hasta otomasyon sisteminden tespit edilerek dahil edildi. Tüm katılımcılara çalışmanın protokolü ayrıntılı bir şekilde açıklandı ve bilgilendirilmiş gönüllü olur formu ile onayları alındı. Demografik parametreler (yaş, cinsiyet, eğitim durumu), implant ve restorasyonlara ait özellikler ile protetik ve biyolojik komplikasyonlar incelendi. Komplikasyonların abutment türü, oklüzyon türü, kantilever varlığı ve restorasyon sayısı ile ilişkileri değerlendirildi. Hasta memnuniyeti, OHIP-14 skorları ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcılarda görülen en sık biyolojik komplikasyon periimplant mukozitis (%89,7), en sık protetik komplikasyon ise chipping (%41,4) olarak belirlendi. Desimantasyon oranı maksillada %24,1, mandibulada %27,6; vida gevşemesi ise maksillada %6,9, mandibulada %3,4 olarak saptandı. Hiçbir vakada protez kırığı, implant kırığı veya vida kırığı görülmedi. Eğitim durumu ile OHIP-14'ün alt boyutları olan fonksiyonel sınırlamalar, sosyal yetersizlik ve handikap arasında pozitif yönlü, orta düzeyde anlamlı ilişkiler tespit edildi. Ayrıca oklüzyon türü ve abutment tipi ile retansiyon kaybı (desimantasyon/vida gevşemesi) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulundu. Sonuç: Tam dişsiz vakaların implant destekli sabit protetik rehabilitasyonunda hasta memnuniyeti veya mekanik başarı açısından hastanın eğitim durumunun, kullanılan abutment tipinin ve oluşturulan oklüzyon türünün kritik öneme sahip olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study was to evaluate the prosthetic and biological complications, as well as the satisfaction levels of patients rehabilitated with implant-supported full-arch fixed prostheses in the maxilla and mandible. Materials and Methods: In this study, 29 volunteer patients aged between 35 and 69 years who had been rehabilitated with implant-supported full-arch fixed prostheses in the maxilla and mandible, and whose follow-up period ranged from a minimum of 13 months to a maximum of 76 months after prosthetic loading, were identified through the clinical database and included in the study. All participants were thoroughly informed about the study protocol, and written informed consent was obtained from each participant. Demographic parameters (age, gender, education level), implant- and restoration-related characteristics, as well as prosthetic and biological complications, were examined. The relationships between complications and abutment type, occlusal scheme, presence of cantilever, and the number of restorations were evaluated. Patient satisfaction was assessed using the OHIP-14 questionnaire scores. Results: The most common biological complication observed among the participants was peri-implant mucositis (89.7%), while the most frequent prosthetic complication was chipping (41.4%). The rate of decementation was 24.1% in the maxilla and 27.6% in the mandible, whereas screw loosening occurred in 6.9% of maxillary and 3.4% of mandibular restorations. No cases of prosthesis fracture, implant fracture, or screw fracture were detected. A positive and moderately significant correlation was found between education level and the OHIP-14 subscales of functional limitation, social disability, and handicap. In addition, statistically significant relationships were observed between the type of occlusion and abutment type and retention loss (decementation/screw loosening). Conclusion: In the implant-supported fixed prosthetic rehabilitation of completely edentulous patients, it is considered that the patient's level of education, the type of abutment used, and the established occlusal scheme are critical factors influencing patient satisfaction and mechanical success.