Lateral epikondilit tedavisinde steroid enjeksiyonu ile intratendinöz kuru iğneleme tedavisinin ağrı, kas gücü ve fonksiyonellik parametrelerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of steroid injection and intratendinous dry needling on pain, muscle strength, and functional parameters in the treatment of lateral epicondylitis
- Tez No: 982196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAĞCIER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, kuru iğneleme, ağrı, fonksiyonellik, Lateral epicondylitis, dry needling, pain, functionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı lateral epikondilit hastalarında lokal steroid enjeksiyonu tedavisi ile tendon kuru iğneleme tedavisinin etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği polikliniklerine başvuran, klinik olarak anamnez ve fizik muayene bulgularıyla lateral epikondilit tanısı konulan 18-65 yaş aralığındaki 56 hasta dahil edildi. Bu çalışma prospektif, randomize ve tek merkezli bir klinik çalışma olarak tasarlandı. Hastalar 28 kuru iğne grubu, 28 lokal steroid enjeksiyon grubu olacak şekilde 2 gruba randomize edildi. Tüm hastalara 3 hafta boyunca uygulayacakları germe ve güçlendirme egzersizleri verildi. Kuru iğne grubuna egzersiz tedavisine ilaveten ilk seans çalışmaya alındıkları gün olmak üzere 7 gün arayla toplamda 3 seans kuru iğneleme tedavisi uygulandı. Lokal steroid enjeksiyonu grubuna egzersiz tedavisine ek olarak çalışmaya alındıkları gün tek doz lokal steroid enjeksiyonu tedavisi uygulandı. Tüm hastalar tedavi öncesi, tedavi başlangıcından sonra 1. ay ve 3. ay olmak üzere Vizüel Analog Skala (VAS), basınç ağrı eşiği (PPT) ölçümü, el kavrama gücü ölçümü, Nirschl lateral epikondilit evrelemesi ve hasta derecelendirmeli tenisçi dirseği değerlendirme anketi (PRTEE) ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza katılan 56 hastanın %71,4'ü kadın (n=40), %28,6'sı (n=16) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 47,05 yıl, VKİ ortalaması ise 29,42 olarak bulundu. Demografik veriler açısından gruplar arası istatiksel anlamlı fark saptanmadı. VAS, algometre, Nirschl lateral epikondilit evreleme skoru, el kavrama gücü ölçümü ve viii PRTEE parametrelerinde her iki tedavi grubunda da tedavi öncesine kıyasla 1.ay ve 3.ay değerlerinde iyileşme lehinde istatistiksel anlamlı farklılık görüldü. Ancak gruplar arasında tüm parametreler açısından istatistiksel olarak birbirine üstünlük tespit edilemedi. Sonuç: Lateral epikondilitte tendon kuru iğneleme ile kortikosteroid enjeksiyonu tedavi yöntemlerinin ağrı, kas gücü ve fonksiyonellik parametreleri üzerine etkinliklerinin kıyaslandığı bu çalışmada her iki tedavi metodunun da etkin olduğu ve birbirine istatistiksel üstünlük sağlayamadığı görülmüştür. Enjeksiyon tedavilerinden fayda görmemiş, çeşitli sebeplerle bu tedavilerin kontrendike olduğu hastalarda tendon kuru iğneleme etkin bir tedavi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effectiveness of local steroid injection and intratendinous dry needling treatment in patients with lateral epicondylitis. Materials and Methods: Fifty-six patients aged 18 to 65 years, who were diagnosed with lateral epicondylitis based on clinical history and physical examination findings and admitted to the outpatient clinics of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation at University of Health Sciences Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, were included in this study. This was designed as a prospective, randomized, single-center clinical trial. The patients were randomly allocated into two groups: 28 in the dry needling group and 28 in the local steroid injection group. All patients were instructed to perform stretching and strengthening exercises for three weeks. In addition to the exercise program, the dry needling group received three sessions of ultrasound-guided dry needling, once every seven days starting on the day of enrollment. The local steroid injection group received a single ultrasound-guided steroid injection on the day of enrollment, in addition to the exercise program. All participants were evaluated before treatment, at one month, and at three months after treatment using the Visual Analog Scale (VAS), pressure pain threshold (PPT), handgrip strength, Nirschl staging system, and the Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation (PRTEE). Results: Of the 56 patients included, 71.4% (n = 40) were female and 28.6% (n = 16) were male. The mean age was 47.05 years, and the mean BMI was 29.42 kg/m². No statistically significant difference was found between the groups in terms of demographic characteristics. In both treatment groups, significant improvements were x observed in VAS, PPT, Nirschl score, hand-grip strength, and PRTEE scores at the first and third months compared to baseline. However, no statistically significant difference was detected between the groups in any parameter at any time point. Conclusion: This study demonstrated that both intratendinous dry needling and corticosteroid injection are effective in improving pain, muscle strength, and functional outcomes in patients with lateral epicondylitis, with no statistically significant superiority of one treatment over the other. Dry needling may be considered an effective treatment alternative, particularly for patients who do not respond to injection therapy or have contraindications to corticosteroid injection.