Esansiyel hipertansiyon tanılı ergenlerde uyku ve yeme bozukluklarının araştırılması
Investigation of sleep and eating disorders in adolescents diagnosed with essential hypertension
  1. Tez No: 982197
  2. Yazar: MERVE GÜDER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÇELAKIL, DOÇ. DR. ENES SARIGEDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen uyku bozukluğu, kan basıncı, primer hipertansiyon, yeme bozukluğu, Adolescent, blood pressure, eating disorder, sleep disorder, primary hypertension
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, ergenlerde görülen uyku ve yeme bozukluklarının primer hipertansiyon (PHT) ile ilişkisi araştırılmış; bu davranışsal sorunların sıklığı saptanarak psikiyatrik destekle antihipertansif ilaç kullanım sıklığını azaltma potansiyeli değerlendirilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak–Aralık 2024 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran, 12–18 yaş arası, esansiyel hipertansiyon tanılı 80 hasta ile aynı yaş ve cinsiyette 80 sağlıklı ergen karşılaştırılmıştır. Katılımcılara Çocuklarda Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA) ve Yeme Tutum Ölçeği-26 (YTÖ-26) uygulanmıştır. Hasta grubunda ayrıca ambulatuvar kan basıncı ölçümü, EKO ile sol ventrikül kitle (LVM) değerlendirmesi, hipertansif retinopati muayenesi ve idrarda mikroalbümin/kreatinin oranı incelenmiştir. BULGULAR: Katılımcıların %36,3'ü kız, %63,8'i erkektir. Obezite, hasta grubunda (%31,25), kontrol grubuna (%7,5) göre anlamlı düzeyde sık görülmüştür. Ancak yeme bozukluğu her iki grupta da saptanmamış, PHT ile yeme bozukluğu arasında istatistiksel ilişki bulunmamıştır. Uyku bozukluğu olan PHT'li ergenlerde diastolik kan basıncı daha yüksek seyretmiştir. Hasta grubunda uyku süresi daha kısa, uykuya ilişkin kaygı daha fazla saptanmıştır. Erkeklerde uyku kaygısı, kızlarda ise gece uyanmaları daha sık görülmüştür. SONUÇ: PHT tanılı ergenlerde obezite sıklığı artmış, ancak yeme bozukluğu saptanmamıştır. Uyku bozukluklarının PHT ile ilişkili olabileceği ve kan basıncını etkileyebileceği gösterilmiştir. Bu bulgular, PHT'li ergenlerde uyku değerlendirmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: This study investigates the relationship between sleep and eating disorders and primary hypertension (PHT) in adolescents. It also aims to identify the prevalence of these behavioral problems and evaluate the potential of reducing antihypertensive medication use through psychiatric support. MATERIALS AND METHODS: Between January and December 2024, 80 adolescents aged 12–18 years diagnosed with essential hypertension and followed in the Pediatric Nephrology Clinic of Sakarya Training and Research Hospital were compared with 80 healthy peers of the same age and gender who visited the general pediatrics outpatient clinic. All participants completed the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ) and the Eating Attitudes Test-26 (EAT-26). In the patient group, additional assessments included ambulatory blood pressure monitoring (ABPM), echocardiographic measurement of left ventricular mass (LVM), hypertensive retinopathy examination, and urine microalbumin/creatinine ratio analysis. RESULTS: Of the participants, %36,3 were female and %63,8 male. Obesity was significantly more common in the patient group (%31,25) than in controls (%7,5). However, no significant eating disorders were detected in either group, and no statistical association between eating disorders and PHT was found. In PHT patients with sleep disorders, higher diastolic blood pressure readings were observed. Sleep duration was shorter, and sleep-related anxiety was more prevalent in the patient group. Male adolescents reported higher sleep-related anxiety, while female adolescents experienced more frequent nighttime awakenings. CONCLUSION: The prevalence of obesity was higher in adolescents with PHT; however, eating disorders were not observed. Sleep disturbances appear to play a role in the pathogenesis of PHT and may influence blood pressure levels. These findings highlight the importance of assessing sleep patterns in adolescents diagnosed with primary hypertension.