Mayada rezveratrolün yaşlanma karşıtı etkilerinin transkriptomik analizi
Transcriptomic analysis of the anti-aging effects of resveratrol in yeast
  1. Tez No: 982212
  2. Yazar: ALINA ARIF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Maya, Maya hücreleri, RNA dizileme, Yaşlanma, Maya, Yeast cells, RNA sequencing, Aging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoteknoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Yaşlanma süreci, hücresel homeostazın kademeli olarak bozulmasıyla birlikte fonksiyonel gerilemeye ve stres ile hastalıklara karşı artan duyarlılığa yol açar. Bitki kökenli bir polifenol olan resveratrol, diyet kısıtlaması gerektirmeksizin stres adaptasyonu, metabolizma ve yaşam süresi uzamasıyla ilişkili hücresel yolları aktive etme özelliğiyle dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, orta log fazdaki Schizosaccharomyces pombe hücrelerinde resveratrol uygulamasının transkriptomik etkileri RNA dizileme yöntemiyle analiz edilmiştir. Resveratrol ile muamele edilen hücrelerde, kontrol grubuna kıyasla özellikle yağ asidi , anabolizmasında görevli genlerin aşağı yönde düzenlendiği özgün bir gen ifade profili gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular, resveratrolün hafif kimyasal stres altında adaptif transkripsiyonel yeniden programlamayı tetiklediğini ve böylece stres direncini ve uzun ömürlülüğü artırabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, resveratrolün ökaryotik bir modelde yaşlanma ile ilişkili korunmuş yolları nasıl modüle ettiğine dair bilgimizi derinleştirmekte ve yaşlanma karşıtı bir ajan olarak potansiyelini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The ageing process involves a gradual loss of cellular homeostasis, leading to functional decline and increased vulnerability to stress and disease. Resveratrol, a plant-derived polyphenol, activates pathways linked to stress adaptation, metabolism, and lifespan extension without dietary restriction. In this study, RNA sequencing was used to analyze transcriptomic changes in Schizosaccharomyces pombe treated with resveratrol during mid-log phase. Compared to controls, treated cells showed distinct gene expression patterns, primarily the downregulation of genes involved in fatty acid anabolism. These results suggest that resveratrol induces adaptive transcriptional reprogramming under mild stress, enhancing stress resistance and longevity. This work highlights resveratrol's potential as an anti-ageing agent in a eukaryotic model.