Bazı fasulye çeşitlerinin Antakya koşullarında farklı ekim zamanlarının verim ve bazı bitkisel özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A Experiment on the yield and some characteristics of the effect of different sowing dates, on the some bean varieties in Antakya conditions
  1. Tez No: 98230
  2. Yazar: BAHRİ GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER SERMENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekim zamanı, çeşit, verim, fasulye, Sowing date, variety, yield, bean
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
3%£i£o ÖZET BAZI FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ANTAKYA KOŞULLARINDA FARKLI EKİM ZAMANLARININ VERİM VE BAZI BİTKİSEL ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmada farklı ekim zamanlarının bazı fasulye çeşitlerinde verim ve bitkisel özellikler üzerine etkisi araştırılmıştır. Birinci yıl çalışmaları, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanında ikinci yıl çalışmaları ise Hataş (Hatay Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic A.Ş) arazisinde yürütülmüştür. Bu çalışmada üç farklı ekim zamanı, dört bodur fasulye çeşidinde (Magnum, Gına, Afşin, Edirne) 14 günlük aralıklarla denenmiştir. Ekim zamanlarının, çeşitlerin, çeşit x ekim zamanı interaksiyonu, çıkış süresi, çiçeklenme süresi, baklada tohum sayısı, bakla ağırlığı, bakla eni, bakla kalınlığı, bitki basma bakla sayısı, bitki basma bakla verimi, dekara verimleri istatiksel açıdan önemli bulunmuştur. Ekim zamanlan arasında, ilk ekim zamanında en yüksek verim elde edilirken, Magnum ve Gına fasulye çeşitlerinden Afşin ve Edirne çeşitlerine göre daha yüksek verim elde edilmiştir. Bu çeşitlerde, ekimden 61 gün sonra hasat yapılmış ve Antakya ova koşullarında Afşin ve Edirne çeşitlerine kıyasla daha erkenci ve kaliteli çeşitler olarak belirlenmiştir. 2000, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A EXPERIMENT ON THE YIELD AND SOME CHARATERİCTİCS OF THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING DATES, ON THE SOME BEAN VARİETÎES İN ANTAKYA CONDITIONS. In this study, the effect of different sowing dates on the yield and some characterrictics on the bean varieties were investigated. First year studies were carried out at Mustafa Kemal University Agricultural Faculty Research and Aplication Area. Second year studies were carried out at Hataş (Hatay agricultural products industry and commercial cooperation company). Three different sowing dates on the varieties at 14 days intervals were experimented in this study. The effect of sowing dates on the varieties in terms of variety x sowing date interactions, germination period, the number of seeds per pod, pod weigth, pod widht, pod thicness, the number of pod per plant, yield of pod per plant, yield per da in the experiment were statistacally found significant. Among sowing dates, as the first sowing date had the highest yield, Magnum and Gma bean varieties had higher yield compared to the varieties. In these varieties, they were harvested in 61 days after the first sowing date and Magnum, and Gına varieties were determined as the varieties of better quality and early harvesting compared to the Afşin ve Edime varieties for Antakya plain conditions. 2000, 68 Pages