Türk hukukunda kripto varlık platformları
  1. Tez No: 982321
  2. Yazar: MELİKE ERARSLAN MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Varlık, Kripto Varlık Platformu, Blokzincir, Akıllı Sözleşme, Türk Hukuku, SPK, KVHS, Hukuki Statü, Merkeziyetsiz Finans (DeFi), Crypto Asset, Crypto Asset Platform, Blockchain, Smart Contracts, Turkish Law, CMB, CASP, Legal Status, Decentralized Finance (DeFi)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Türk hukukunda kripto varlık platformlarının teknolojik ve hukuki boyutlarıyla nasıl konumlandığını ele almaktadır. Paranın tarihsel gelişimi ve dijitalleşme süreci çerçevesinde kripto varlıkların ortaya çıkışı, blokzincir teknolojisinin altyapısı ve akıllı sözleşmelerin işleyişi açıklanmıştır. Ardından, kripto varlık platformlarının tanımı, işleyişi, sunduğu hizmet türleri, teknolojik altyapısı ve yatırımcılarla kurduğu sözleşmesel ilişkiler detaylandırılmıştır. Platformların hukuki nitelikleri; komisyonculuk, simsarlık, vekalet ve saklama sözleşmeleri çerçevesinde değerlendirilmiş, mevzuattaki karşılıkları analiz edilmiştir. 7518 sayılı Kanun ve SPK tebliğleri doğrultusunda kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet esasları, yükümlülükleri ve düzenleyici otoritelerin rolü incelenmiştir. Ayrıca merkezi ve merkeziyetsiz sistemler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışma, kripto varlık ekosisteminin karmaşık yapısı karşısında, Türk hukukundaki mevcut düzenlemelerin yeterliliğini tartışmakta ve daha kapsayıcı, çok aktörlü bir düzenleyici çerçevenin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores how crypto asset platforms are defined and regulated within the Turkish legal system, focusing on both their technological infrastructure and legal dimensions. It begins with the historical evolution of money and the emergence of crypto assets through digitalization. The foundations of blockchain technology and the operational logic of smart contracts are examined in detail. The study then analyzes the structure, functioning, and service offerings of crypto asset platforms, as well as their contractual relationships with users. These platforms are assessed in light of various contractual models under Turkish law, such as commission, agency, brokerage, and custody agreements. The study also examines the impact of Law No. 7518 and recent Capital Markets Board (SPK) communiqués on Crypto Asset Service Providers (CASPs), their obligations, and the regulatory authority's role. A comparative evaluation of centralized and decentralized platforms is also provided. Ultimately, the thesis highlights the limitations of the current regulatory framework and emphasizes the need for a comprehensive, multi-actor legal model that aligns with the evolving nature of the crypto asset ecosystem.