Investigation of droplet breakup in active-grid generated anisotropic turbulent flow
Aktif ızgara ile oluşturulan anizotropik türbülanslı akışta damla parçalanmasının incelenmesi
  1. Tez No: 982352
  2. Yazar: ONUR ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz atomizasyonu, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Yakıt damlacıkları, İki fazlı akış, Gas atomization, Computational fluid dynamics (HAD), Fuel droplet, Two phase flow
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Damla parçalanma mekanizmaları, çeşitli mühendislik sistemlerinde kritik bir rol oynamakta olup, davranışları büyük ölçüde sürekli fazın parametrelerine, özellikle de hıza bağlıdır. Geleneksel çalışmalar, üniform akış koşulları altında Weber sayısı rejimlerine göre parçalanma modlarını tanımlasa da, türbülansın damla parçalanması üzerindeki etkisi hâlâ yeterince anlaşılmamıştır. Bu çalışma, türbülansın damla kararsızlığı üzerindeki etkisini araştırarak atomizasyon sürecine dair anlayışı derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, kontrollü anizotropik türbülans oluşturmak üzere belirli oranlı bir nozül ile eşleştirilmiş, on bağımsız şafta ve kare kanatçıklara sahip aktif ızgara sistemi ve radyal fan içeren deneysel bir düzenek tasarlanmıştır. Yüksek hızlı görüntüleme ve sıcak telli anemometri ölçümleri aracılığıyla 7.200 damla ve yaklaşık 1 milyar sıcak tel verisi analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, aktif ızgara hareketinin damla parçalanma mekanizmalarını önemli ölçüde değiştirdiğini, özellikle de düşük Weber sayısı aralığında atomizasyondaki değişimlerin daha belirgin olduğunu göstermiştir. Görüntü işleme ile yapılan atomizasyon yoğunluğu analizleri bu etkileri doğrulamıştır. Ayrıca elde edilen bulgular, yerel türbülans yapılarının ve bunlara ait türbülans kinetik enerjisi ile dağılım hızı gibi özelliklerin damlaların kararsızlık ve parçalanma rejimleri üzerindeki etkilerini açıkça ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, mevcut modellerin güncellenmesinde ve aynı zamanda atomizasyon verimliliği yüksek sistemlerin tasarımında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Droplet breakup mechanisms play a critical role in various engineering systems, with their behavior strongly dependent on continuous fluid parameters, particularly velocity. While traditional studies define breakup modes across Weber number regimes under uniform flow conditions, the influence of turbulence on droplet breakup remains poorly understood. This study investigates the effect of turbulence on droplet instability to enhance atomization understanding. An experimental setup was designed incorporating a radial fan and an active grid system with ten independent shafts and square winglets, coupled with a specific-ratio nozzle to generate controlled anisotropic turbulence. Through high-speed imaging and hotwire-anemometry measurements, 7,200 droplets were analyzed alongside nearly 1 billion hotwire measurements, which is equivalent to a total of 48 hours of hot-wire measurement campaign. Results demonstrated that active grid motion significantly altered droplet breakup mechanisms, particularly in lower Weber number ranges where atomization changes were most pronounced. Image processing quantification of atomization intensity confirmed these effects. These results also display the significant effects of the local turbulent structures and their statistical properties, such as turbulent kinetic energy and dissipation rate, on the instability and breakup regimes of the droplets. These results may be used to update existing models for more accurate prediction of turbulent breakup mechanisms and, at the same time, design of effective systems with increased atomization efficiency.