Tuğba Coşkuner'in 'Yeşil Kafalar' ve 'Dünyanın Son İnsanları' Çocuk romanı serilerinde söz varlığı
The vocabulary in Tuğba Coşkuner's 'Yeşil Kafalar' and 'Dünyanın Son İnsanları' children's novel series
  1. Tez No: 982366
  2. Yazar: FEYZA YILDIZ BİŞKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçenin söz varlığı, Çocuk edebiyatı, Tuğba Coşkuner, Ormanı Yemek Yasak, Duvarın Ardı, Turkish vocabulary, Children's literature, Tuğba Coşkuner, Ormanı Yemek Yasak, Duvarın Ardı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Söz varlığı bir dildeki atasözleri, deyimler, ikilemeler, kalıp (ilişki) sözler, kalıplaşmış ifadeler, terimler, yabancı sözcükler ve çeviri sözcükleri kapsayan bir kavramdır. Bu çalışmanın amacı, Tuğba Coşkuner'in“Yeşil Kafalar”ve“Dünyanın Son İnsanları”isimli çocuk romanı serilerindeki söz varlığı unsurlarını tespit etmektir. Çalışmanın birinci bölümde araştırmanın problem durumu, amacı, önemi, varsayımları ve tanımlar yer almaktadır. İkinci bölümde dilin tanımı ve işlevleri, söz varlığının tanımı, kapsamı ve içerdiği ögeler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın modeli, kapsamı, veri toplama araç ve teknikleri, verilerin toplanması ve verilerin çözümlenmesi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, elde edilen bulgular tablolar aracılığıyla yorumlanmıştır. Son bölümde ise araştırmada elde edilen sonuçlar ile önerilere yer verilmiştir. Yapılan çalışma nitel bir araştırma olup tarama modelinde doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma materyalini, Tuğba Coşkuner'in“Yeşil Kafalar (Ormanı Yemek Yasak, Duvarları Gıdıklanan Okul, Macera Ekspresi)”ve“Dünyanın Son İnsanları (Duvarın Ardı, Palanka)”isimli çocuk romanı serileri oluşturmaktadır. Araştırmada incelenen söz varlığı unsurları atasözleri, deyimler, ikilemeler, kalıp (ilişki) sözler, kalıplaşmış ifadeler, terimler, yabancı sözcükler ve çeviri sözcükler olarak bulunmuştur. Doküman incelemesi sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise“kategorisel içerik analizi yöntemi”kullanılmıştır. Kitaplardaki kelimeler ayrı ayrı incelenmiş ve eserlerde kullanılan söz varlığına ait ögeler kendi içinde gruplanmıştır. İncelenen söz varlığı unsurlarının doğruluğu Türkçe Sözlük ile Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nden kontrol edilmiştir. Tespit edilen söz varlığı unsurları, incelenen eserlerdeki kullanım sıklıkları ve varsa ilgili olduğu alt gruba göre sınıflandırılmıştır. Elde edilen bulgular tablo halinde sunulup kitaptan cümlelerle örneklenmiştir. İncelenen eserlerde elde edilen bulgulara göre 5 228'i farklı olmak üzere toplam 33 949 söz varlığı unsuru tespit edilmiştir. Toplam söz varlığı içerisinde en büyük paya 3 162'si farklı toplam 26 638 sözcükle yabancı sözcükler sahiptir. Yabancı sözcüklerden kaynak dil bakımından en sık kullanılanı 14 650 sözcükle Arapçadır. En az tespit edilen söz varlığı ise 7'si farklı toplam 9 adetle atasözleridir. Kalıplaşmış ifadelere ise hiçbir eserde yer verilmediği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayanarak Tuğba Coşkuner'in incelenen eserlerinin söz varlığı unsurları açısından zengin olduğunu ve çocukların söz varlığını geliştirmeye katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vocabulary is a concept that includes proverbs, idioms, reduplications, formulaic (relational) expressions, stereotypes, terms, foreign words, and translation words used in a language. The aim of this study is to identify the vocabulary elements found in Tuğba Coşkuner's children's novel series“Yeşil Kafalar”and“Dünyanın Son İnsanları.”The first part of the study includes the problem situation of the research, its purpose, significance, assumptions, and definitions. The second part explains the definition and functions of language, the definition and scope of vocabulary, and the elements it contains. The third part provides information about the research model, scope, data collection tools and techniques, the process of data collection, and data analysis. In the fourth part, the findings obtained are interpreted through tables. The final part presents the conclusions reached in the research along with relevant recommendations. This study is a qualitative research in which the document analysis technique, one of the survey models, was used. The research material consists of Tuğba Coşkuner's children's novel series“Yeşil Kafalar (Ormanı Yemek Yasak, Duvarları Gıdıklanan Okul, Macera Ekspresi)”and“Dünyanın Son İnsanları (Duvarın Ardı, Palanka).”The vocabulary elements examined in the study were identified as proverbs, idioms, reduplications, formulaic (relational) expressions, fixed phrases, terms, foreign words, and translation words. For the analysis of the data obtained through document examination, the categorical content analysis method was used. The words in the books were examined individually, and the vocabulary elements used in the works were grouped within themselves. The accuracy of the examined vocabulary items was checked using the Turkish Dictionary and the Dictionary of Proverbs and Idioms. The identified vocabulary elements were classified according to their frequency of use in the analyzed works and, when applicable, according to their relevant subcategories. The findings obtained were presented in tabular form and illustrated with example sentences taken from the books. According to the findings derived from the analyzed works, a total of 33 949 vocabulary items, 5 228 of which are unique, were identified. Within the overall vocabulary, foreign words constitute the largest category, comprising 26 638 items, 3 162 of which are different. Among the foreign words, Arabic is the most frequently used source language, with 14 650 items. The least frequently identified vocabulary elements are proverbs, with a total of 9 items, 7 of which are unique. It was also determined that no fixed phrases were found in any of the works. Based on the results obtained, it was concluded that the analyzed works of Tuğba Coşkuner are rich in terms of vocabulary elements and will contribute to the development of children's vocabulary.