20-24 hafta detaylı ultrason sırasında MCA MoM değeri <1 olan hastaların 24-28. haftalarda yapılan OGTT sonuçlarına etkisi vegebelikte diyabeti öngörmedeki rolü
The impact of an MCA MoM value <1 at the 20–24 week detailed ultrasound on OGTT results at 24–28 weeks and its role in predicting gestational diabetes in pregnancy
- Tez No: 982377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, orta serebral arter, tepe sistolik hız, MoM, Doppler ultrasonografi, OGTT, Gestational diabetes mellitus, middle cerebral artery, peak systolic velocity, MoM, Doppler ultrasonography, OGTT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 20–24. gebelik haftalarında detaylı ultrasonografi sırasında ölçülen fetal orta serebral arter tepe sistolik hızının (MCAPSV) gestasyonel yaşa göre medyanın katı (MoM) cinsinden değerinin, 24–28. haftalarda yapılan oral glukoz tolerans testi (OGTT) ile tanı konan gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) gelişimini öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif gözlemsel kohort çalışmasına 20–24. gebelik haftaları arasında detaylı ultrasonografi için başvuran, tekil, canlı ve yapısal anomalisi olmayan 150 gebe dahil edilmiştir. Aynı seansta fetal MCA-PSV, renkli Doppler ultrasonografi ile ölçülmüş ve gebelik haftasına özgü referans eğriler kullanılarak MoM değerine dönüştürülmüştür. Olgular, ikinci trimester MCA-PSV MoM değerine göre ≤1 ve >1 olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm gebelere 24–28. haftalar arasında 75 g OGTT uygulanmış ve GDM tanısı uluslararası kabul gören kriterlere göre konmuştur. GDM gelişimi ile MCA-PSV MoM kategorileri arasındaki ilişki ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiş; MCA-PSV MoM'un GDM öngörüsündeki tanısal performansı ROC eğrisi analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunda demografik ve obstetrik özellikler (maternal yaş, gravida, parite, tanı ve doğum sırasındaki gebelik haftası, doğum şekli, 5. dakika Apgar skorları) MCA-PSV MoM ≤1 ve >1 grupları arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Buna karşın, MCA-PSV MoM ≤1 olan gebelerde GDM gelişme oranı, >1 olanlara kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, MCA-PSV MoM ≤1 olmasının GDM için bağımsız bir risk faktörü olduğu saptanmış ve bu grupta GDM gelişme olasılığı yaklaşık 5 kat artmış bulunmuştur (OR: 5,39; %95 GA: 2,41–12,08; p<0,001). Maternal vücut kitle indeksindeki her 1 kg/m²'lik artışın da GDM riskini anlamlı düzeyde artırdığı gösterilmiştir (OR: 1,08; %95 GA: 1,01–1,15; p=0,022). ROC analizinde ikinci x trimester MCA-PSV MoM değerlerinin GDM öngörüsündeki ayırt edicilik gücü orta düzeyde kabul edilebilir bulunmuş (AUC=0,708; %95 GA: 0,622–0,794) ve 1,0 MoM eşik değeri kullanıldığında duyarlılık %76,4, özgüllük %65,3 olarak saptanmıştır. Doğum ağırlığı, MCA-PSV MoM >1 olan grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuş; GDM alt tipleri (A1/A2/A0) ile MCA-PSV MoM arasında ise anlamlı ilişki gösterilememiştir. Sonuç: Sonuçlarımız, 20–24. gebelik haftasında ölçülen fetal MCA-PSV MoM değerinin, OGTT ile doğrulanan GDM gelişimini öngörmede maternal vücut kitle indeksinden bağımsız bir belirteç olabileceğini göstermektedir. MCA-PSV MoM ≤1, özellikle yüksek maternal BMI ile birlikte değerlendirildiğinde, GDM açısından artmış riski işaret eden erken bir uyarı bulgusu olarak klinik değere sahip olabilir. Bununla birlikte, AUC değerinin orta düzeyde kalması nedeniyle MCA-PSV MoM'un OGTT'nin yerine geçecek tek başına bir tanı testi olarak değil, mevcut tarama stratejilerini tamamlayıcı bir risk sınıflandırma aracı olarak kullanılması daha uygun görünmektedir. Daha büyük ve çok merkezli prospektif çalışmalarla bu bulguların doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the role of the fetal middle cerebral artery peak systolic velocity (MCA-PSV) value, expressed as multiples of the median (MoM) for gestational age and measured during detailed ultrasonography at 20–22 weeks of gestation, in predicting the development of gestational diabetes mellitus (GDM) diagnosed by oral glucose tolerance test (OGTT) performed at 24–28 weeks. Materials and Methods: In this single-center, prospective observational cohort study, 150 pregnant women with singleton, live fetuses without structural anomalies who presented for detailed ultrasonography between 20–22 weeks of gestation were included. During the same session, fetal MCA-PSV was measured by color Doppler ultrasonography and converted to MoM values using gestational age– specific reference curves. The cases were divided into two groups according to their second trimester MCA-PSV MoM values as ≤1 and >1. A 75 g OGTT was performed in all pregnant women between 24–28 weeks of gestation, and GDM was diagnosed according to internationally accepted criteria. The relationship between GDM development and MCA-PSV MoM categories was evaluated using chi-square test and logistic regression analysis; the diagnostic performance of MCA-PSV MoM in predicting GDM was assessed by ROC curve analysis. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: In the study group, demographic and obstetric characteristics (maternal age, gravida and parity, gestational age at diagnosis, gestational age at delivery, mode of delivery [vaginal/cesarean] and 5th-minute Apgar scores) did not show any significant differences between the MCA-PSV MoM ≤1 and >1 groups. In contrast, the rate of GDM development was found to be significantly higher in pregnant women with MCA-PSV MoM ≤1 compared to those with values >1 (p=0.001). In multivariable logistic regression analysis, MCA-PSV MoM ≤1 was identified as an independent risk factor for GDM, and the likelihood of GDM xii development in this group was found to be approximately 5-fold higher (OR: 5.39; 95% CI: 2.41–12.08; p<0.001). It was also shown that each 1 kg/m² increase in maternal body mass index significantly increased the risk of GDM (OR: 1.08; 95% CI: 1.01–1.15; p=0.022). In ROC analysis, the discriminatory power of second trimester MCA-PSV MoM values in predicting GDM was found to be moderately acceptable (AUC=0.708; 95% CI: 0.622–0.794), and when a threshold of 1.0 MoM was used, the sensitivity and specificity for predicting GDM were 76.4% and 65.3%, respectively. Birth weight was statistically significantly lower in the group with MCA-PSV MoM >1; no significant association could be demonstrated between MCA-PSV MoM and GDM subtypes (A1/A2/A0). Conclusion: Our results suggest that fetal MCA-PSV MoM measured at 20– 22 weeks of gestation may be an independent and significant marker in predicting the development of gestational diabetes diagnosed by OGTT. MCA-PSV MoM ≤1, particularly when evaluated together with high maternal BMI, may have clinical value as an early warning finding indicating increased risk for GDM. However, the moderate level of AUC shows that MCA-PSV MoM alone is not suitable to be used as a diagnostic test replacing OGTT; rather, it should be considered as a complementary risk stratification tool supporting current screening strategies. There is a need for larger, multicenter prospective studies in different populations to validate these findings and to more clearly define the role of second trimester fetal MCA-PSV MoM in predicting GDM and its potential integration into clinical algorithms if necessary.