Üç boyutlu bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden, geçmişinde omuz çıkığı hikayesi olan ve olmayan bireylerde cavitas glenoidalis'in morfometrik yönden incelenmesi
Morphometric evaluation of the glenoid cavity in individuals with and without a history of shoulder dislocation using three-dimensional computed tomography images
- Tez No: 982378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN BAKIRCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Cavitas glenoidalis, Görüntüleme-üç boyutlu, Omuz çıkıkları, Computed tomography, Cavitas glenoidalis, Imaging-three-dimensional, Shoulder dislocation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Omuz eklemi, insan vücudunda çıkığın en sık görüldüğü eklem olmasından dolayı klinik açıdan önem taşır. Bu çalışmada, tekrarlayan çıkık öyküsü bulunan ve bulunmayan bireylerde cavitas glenoidalis bilgisayarlı tomografi ile morfolojik olarak incelenmiş, elde edilen bulgular istatistiksel açıdan değerlendirilmiştir. Gereç ve yöntem: Kontrol grubunda 392, tekrarlayan çıkık grubunda 37 bilgisayarlı tomografi görüntüsü üç boyutlu rekonstrüksiyon ile analiz edilmiştir. Glenoid tiplendirmesi yapılmış; glenoid uzunluk, genişlik, derinlik ve glenoid indeks ölçülmüştür. Ayrıca, eşleştirilen 30 kontrol ve 30 çıkığı olan bireyin görüntülerinde cavitas glenoidalis, scapula ve caput humeri parametreleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Kontrol grubunda 5, tekrarlayan çıkık grubunda ise 6 glenoid tip belirlenmiştir. En sık görülen tip armut tipidir. Tekrarlayan çıkık grubunda literatürde yer almayan üç yeni tip (basık oval, yarımay, carinatum) tanımlanmıştır. Morfometrik değerlendirmede kontrol grubunda cinsiyetler arası tüm ölçümlerde anlamlı fark saptanırken, sağ ve sol taraf arasında bazı parametrelerde anlamlı fark görülmüştür. Taraf uyumu orta düzeyde bulunmuştur. Eşleştirilmiş analizde, tekrarlayan çıkık grubunda glenoid uzunluk, üst genişlik ve derinlik değerleri yüksek; alt genişlik, maksimum genişlik ve glenoid indeks değerleri düşük saptanmıştır. Caput humeri ölçümlerinde yalnızca sagittal çap anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Sonuç: Cavitas glenoidalis'in şekil ve boyut analizi, kemik yapısının daha iyi anlaşılmasına ve tekrarlayan omuz çıkığı riskinin öngörülmesine katkı sağlar. Bulgular, uygun protez seçimi konusunda cerrahlara yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The shoulder joint is the most frequently dislocated joint in the human body and is therefore clinically significant. This study aimed to evaluate the morphological features of the glenoid cavity using CT in individuals with and without recurrent shoulder dislocation and to analyze the findings statistically. Materials and Methods: 392 CT images from the control group and 37 from the recurrent dislocation group were analyzed by 3 dimensional reconstruction. Glenoid classification and morphometric measurements, including glenoid length, width, depth, and glenoid index, were performed. Additionally, glenoid, scapular, and humeral head parameters were evaluated in 30 matched control, 30 dislocation cases. Results: In the control group, five glenoid types were identified, while six types were found in the recurrent dislocation group. The pear-shaped glenoid was the most common type. Three new types (flattened oval, crescent, and carinatum) were identified in the recurrent dislocation group. Morphometric analysis showed significant sex differences and some side differences. In paired analysis, glenoid length, upper width, and depth were higher in the recurrent dislocation group, whereas lower width, maximum width, and the glenoid index were lower. Among humeral head measurements, only the sagittal diameter was significantly reduced. Conclusion: Morphometric analysis of Cavitas Glenoidalis helps to understand bone structure better and predict the risk of recurrent shoulder dislocation. These findings may assist surgeons in selecting appropriate prostheses for total shoulder arthroplasty.