Farklı liglerdeki futbolcuların kinestetik ve sosyal zeka durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of kineaesthetic and social intelligence status of football players in different leagues
  1. Tez No: 982391
  2. Yazar: BURAK TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MURATHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbolcu, Çoklu zeka, Kinestetik zeka, Lig, Football player, Multiple intelligence, Kinesthetic intelligence, League
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı liglerde futbolcu olarak görev yapan sporcuların kinestetik ve sosyal zeka durumlarını belirlemek ve farklı değişkenler açısından (spor yaşı, yaş, lig durumu vs.) etkisini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda tarama modellerinden birisi olan ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye Futbol Federasyonu 1. Lig, 2.Lig, 3. Lig, BAL Ligi ve Amatör ligde faaliyet sürdüren futbolcular oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise 1. Lig'den 50, 2.Lig'den 50, 3. Ligden 50, Bal Ligi'nden 50 ve Amatör Ligden 50 futbolcu oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından hazırlanmış“Kişisel Bilgi Formu”ve zekâ alanlarının tespit edilmesi amacıyla Gülşen (2012) tarafından geliştirilen ve 2015 senesinde revize ederek güncel haline getirilen“Çoklu Zekâ Alanları Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda katılımcıların kinestetik ve sosyal zekâ düzeylerinin genel olarak normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Kinestetik zekâ düzeyleri açısından yaş, spor yaşı, eğitim durumu ve lig düzeyi değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Buna karşılık, sosyal zekâ düzeyleri açısından yaş ve lig düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklar saptanmıştır. Eğitim düzeyi ve spor yaşı değişkenleri ise sosyal zekâ düzeylerinde anlamlı farklılık yaratmamıştır. Bu genel çerçevede değerlendirildiğinde, kinestetik zekânın daha bireysel ve doğrudan sportif deneyime bağlı bir yapı sergilediği, sosyal zekânın ise çevresel ve sosyal bağlamla daha ilişkili olduğu söylenebilir. Bu bulgular, çoklu zekâ kuramının spor alanına uygulanabilirliğini ve sporcuların bireysel gelişiminde yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda sosyal yönün de dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the kinesthetic and social intelligence levels of athletes who play football in different leagues and to evaluate the effects of various variables (such as age, sports experience, league level, etc.) on these intelligence types. For this purpose, a relational screening model, one of the descriptive research designs, was employed. The population of the research consisted of football players competing in the Turkish Football Federation's 1st League, 2nd League, 3rd League, BAL (Regional Amateur League), and Amateur Leagues. The sample group comprised 50 players from each of the following leagues: 1st League, 2nd League, 3rd League, BAL League, and Amateur League. For data collection, a“Personal Information Form”developed by the researcher and the“Multiple Intelligence Areas Assessment Scale,”originally developed by Gülşen (2012) and revised in 2015, were used to assess the intelligence domains. As a result of the data analysis, it was found that participants' kinesthetic and social intelligence levels generally exhibited a normal distribution. No statistically significant differences were found in kinesthetic intelligence levels based on age, years of sports experience, educational background, or league level. However, significant differences were observed in social intelligence levels based on age and league level. Educational level and years of sports experience did not lead to significant differences in social intelligence levels. In light of these findings, it can be stated that kinesthetic intelligence tends to be more individualistic and directly linked to physical-sportive experience, whereas social intelligence is more related to environmental and social contexts. These findings underscore the applicability of multiple intelligence theory in the field of sports and highlight the importance of considering not only the physical but also the social dimensions in the individual development of athletes.