Lokal ileri mide kanserinde neoadjuvan flot kemoterapisine patolojik yanıtı öngören faktörler
Predictive factors for pathological response to neoadjuvant flot chemotherapy in locally advanced gastric cancer
- Tez No: 982397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE ŞAHİNLİ, DOÇ. DR. EMİN GEMCİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, FLOT protokolü, neoadjuvan kemoterapi, patolojik yanıt, prognostik faktörler, sağkalım, Kanser, Kemoterapi, Lokal, Mide hastalıkları, Mide neoplazmları, Neoadjuvan tedavi, Prognoz, Gastric cancer, FLOT regimen, neoadjuvant chemotherapy, pathological response, prognostic factors, survival, Local, Stomach diseases, Stomach neoplasms, Neoadjuvant therapy, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mide kanseri, dünya genelinde kanser ilişkili mortalitenin önde gelen nedenlerinden biri olup, geç evrede tanı alması ve düşük sağkalım oranları ile önemli bir halk sağlığı problemi oluşturmaktadır. Özellikle lokal ileri evrelerde, kür şansı sunan cerrahiye ek olarak neoadjuvan kemoterapi uygulanması, hastalıksız ve genel sağkalımda belirgin artış sağlamıştır. Bununla birlikte, hangi hastaların neoadjuvan tedaviye iyi yanıt vereceğinin öngörülebilmesi, tedavi başarısını artırmak ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejileri geliştirmek açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, lokal ileri mide adenokarsinomu olgularında neoadjuvan FLOT (5 fluorourasil, lökovorin, oksaliplatin, docetaksel) kemoterapisine verilen patolojik yanıtı öngörebilecek klinik, hematolojik ve histopatolojik parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Bu retrospektif çalışmada, hastanemizde lokal ileri mide adenokarsinomu tanısı ile neoadjuvan FLOT kemoterapisi uygulanmış 75 hasta analiz edildi. Demografik ve klinik veriler (yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, klinik evre, cerrahi tipi), laboratuvar bulguları (hemoglobin, albümin, lenfosit, trombosit, nötrofil, PLR, HALP, SII vb.) ve tümör histopatolojisi kaydedildi. Patolojik yanıt, tümör regresyon gradasyonu (TRG) skoruna göre iyi yanıt (TRG 0–2) ve kötü yanıt (TRG 3) olarak sınıflandırıldı. Klinikopatolojik değişkenlerin patolojik yanıt ve sağkalım (hastalıksız ve genel sağkalım) üzerindeki etkileri univaryant ve multivaryant analizlerle araştırıldı. Bulgular:Çalışmaya alınan 75 hastanın ortanca yaşı 65, kadın/erkek oranı 5,3/1 idi. Tümörlerin en sık lokalizasyonu kardia olarak saptandı. Olguların %60'ında iyi patolojik yanıt, %40'ında ise kötü yanıt izlendi. Univaryant analizde, yüksek tümör grade'i, ileri klinik T evresi, ileri klinik evre, düşük lenfosit sayısı ve yüksek PLR anlamlı olarak kötü patolojik yanıtla ilişkiliydi (p<0,05). CEA, CA19-9 ve diğer laboratuvar parametreleri anlamlı bulunmadı. Multivaryant lojistik regresyon analizinde yalnızca yüksek tümör grade'i (p=0,025; OR=4,16) ve ileri klinik T evresi (p=0,037; OR=11,07) bağımsız olarak kötü yanıtla ilişkili bulundu. Takipte, iyi patolojik yanıt grubunda hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım oranları anlamlı olarak daha yüksekti (36. ayda sırasıyla %70 ve %72,5; p<0,001). Sonuç: Lokal ileri mide adenokarsinomunda neoadjuvan FLOT kemoterapisi sonrası yüksek tümör grade'i ve ileri klinik T evresi, kötü patolojik yanıtın bağımsız belirleyicileridir. Lenfosit sayısı ve PLR gibi hematolojik göstergeler ise sadece univaryant analizde prognostik öneme sahiptir. Patolojik yanıtın sağlanması, hastalıksız ve genel sağkalım açısından anlamlı derecede daha iyi sonuçlarla ilişkilidir. Bu bulgular, klinik uygulamada hasta seçimi ve tedavi planlamasında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose:Gastric cancer remains one of the leading causes of cancer-related mortality worldwide and constitutes a significant public health problem due to its late-stage diagnosis and poor survival rates. Especially in locally advanced stages, the addition of neoadjuvant chemotherapy to curative surgery has provided a marked improvement in disease-free and overall survival. However, predicting which patients will respond favorably to neoadjuvant therapy is of critical importance for improving treatment success and developing personalized treatment strategies. This study aimed to identify clinical, hematological, and histopathological parameters that could predict pathological response to neoadjuvant FLOT (5-fluorouracil, leucovorin, oxaliplatin, docetaxel) chemotherapy in cases of locally advanced gastric adenocarcinoma. Methods:In this retrospective study, 75 patients who received neoadjuvant FLOT chemotherapy for locally advanced gastric adenocarcinoma at our hospital were analyzed. Demographic and clinical data (age, gender, tumor location, clinical stage, type of surgery), laboratory findings (hemoglobin, albumin, lymphocyte, platelet, neutrophil, PLR, HALP, SII, etc.), and tumor histopathology were recorded. Pathological response was classified according to the tumor regression grade (TRG) score as good response (TRG 0–2) or poor response (TRG 3). The effects of clinicopathological variables on pathological response and survival (disease-free and overall survival) were investigated using univariate and multivariate analyses. Results:The median age of the 75 patients included was 65 years, with a female/male ratio of 5.3:1. The most common tumor location was the cardia. Good pathological response was observed in 60% of cases, while 40% showed poor response. In univariate analysis, high tumor grade, advanced clinical T stage, advanced clinical stage, low lymphocyte count, and high PLR were significantly associated with poor pathological response (p<0.05). CEA, CA19-9, and other laboratory parameters were not significant. In multivariate logistic regression analysis, only high tumor grade (p=0.025; OR=4.16) and advanced clinical T stage (p=0.037; OR=11.07) were found to be independently associated with poor response. During follow-up, disease-free survival and overall survival rates were significantly higher in the good response group (at 36 months: 70% and 72.5%, respectively; p<0.001). Conclusion:In locally advanced gastric adenocarcinoma, high tumor grade and advanced clinical T stage after neoadjuvant FLOT chemotherapy are independent predictors of poor pathological response. Hematological markers such as lymphocyte count and PLR are prognostically relevant only in univariate analysis. Achieving a pathological response is associated with significantly better disease-free and overall survival. These findings may guide patient selection and treatment planning in clinical practice.