Lokal ileri evre mide kanserinde neoadjuvan flot kemoterapisini alan hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients receiving neoadjuvanflot chemotherapy for local advanced stage gastriccancer
  1. Tez No: 774106
  2. Yazar: SÜLEYMAN TUNA YOLCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SERKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal İleri Evre Mide Kanseri, FLOT kemoterapi rejimi, Neoadjuvan kemoterapi, Local Advanced Stage Gastrıc Cancer, FLOT chemotherapy regimen, Neoadjuvant chemotherapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Lokal ileri evre mide kanserinde neoadjuvan flot kemoterapisinin güncel rejim olmasından dolayı incelemiş olduğumuz literatür ve tez kayıtlarında ülkemizde yeteri kadar çalışma bulamadık. Biz de bu çalışmamızda lokal ileri evre mide kanseri nedeniyle neoadjuvan FLOT kemoterapi rejimi alan hastaların retrospektif değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2018- Ocak 2022 yılları arasında Lokal ileri Evre Mide Kanseri tanısı konulup Neoadjuvan Flot Kemoterapisini almış, radyoloji, patoloji, klinik ve laboratuar verilerine ulaşılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalından 10 hasta, İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji Bilim Dalından 31 hasta , Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı'ndan 9 hasta, Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji Bilim Dalından 70 hasta olmak üzere toplamda 120 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Genel sağkalım (OS) 39.2 ay, hastalıksız sağkalım (DFS) 38 ay saptanmıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde sağkalım süresini öngörmede tanı yaşı, CEA, CA 19 9, histolojik tip, Post op T Evresi, Post op N Evresi, Post op Pozitif LN Sayısı, LVI, PNI, Post op Grade, Post op Taşlı Yüzük, Rezeksiyon Tipi, Cerrahi Sınır, Neoadjuvan FLOT Radyolojik ve Patolojik Yanıtı, Adjuvan Sonrası Relaps ın anlamlı etkisi gözlenmiştir. 65 yaş üstü tanı yaşı, Tedavi sonrası CEA, Postop Pozitif LN Sayısı, LVI, Cerrahi Sınırın anlamlı-bağımsız etkisi gözlenmiştir. Sonuç: Lokal ileri evre mide kanserlerinde neoadjuvan flot kemoterapisi alan hastalarda diğer çalışmalara göre daha iyi bir hastalıksız sağ kalım süresi saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Due to the fact that neoadjuvant flot chemotherapy is the current regimen in local advanced stage gastric cancer, we could not find enough studies in our country in the literature and thesis records we examined. In this study, we aimed to retrospectively evaluate patients who received neoadjuvant FLOT chemotherapy regimen for local advanced stage gastric cancer. Material and Methods: Patients who were diagnosed with locally advanced gastric cancer between January 2018 and January 2022 and received Neoadjuvant Flot Chemotherapy and whose radiological, pathology, clinical and laboratory data were accessed were included in the study. 10 patients from Cerrahpaşa Medical Faculty, 31 patients from Istanbul Training and Research Hospital Oncology Department, 9 patients from Tekirdağ Namık Kemal University Oncology Department,70 patients from Haseki Training and Research Hospital Oncology Department and 120 patients in total were included in the study Results: Overall survival (OS) was 39.2 months, and disease-free survival (DFS) was 38 months. When evaluated in general, age at diagnosis, CEA, CA 19 9, histological type, Post op T Stage, Post op N Stage, Post op Positive LN Number, LVI, PNI, Post op Grade, Post op Stone Ring, Resection Type, Significant effect of Surgical Boundary, Neoadjuvant FLOT Radiological and Pathological Response, Post-Adjuvant Relapse was observed. A significant-independent effect of age at diagnosis over 65 years, CEA after treatment, Postop Positive LN Count, LVI, Surgical Margin was observed. Conclusion: Patients who received neoadjuvant flot chemotherapy in local advanced stage gastric cancer had a better disease-free survival than other studies.