Kadınların postpartum döneminde depresyon belirtilerinin okupasyonel denge ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effect of postpartum depression symptomps on occupational balance and quality of life of women
  1. Tez No: 982409
  2. Yazar: KEVSER ÇAVLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ergoterapi, Kadın Sağlığı, Okupasyonel Denge, Postpartum Depresyon, Yaşam Kalitesi, Depresyon-postpartum, Occupational Balance, Occupational Therapy, Postpartum Depression, Quality of Life, Women's Health, Depression-postpartum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kadınların postpartum dönemlerinde yaşadıkları depresyon belirtilerinin okupasyonel dengeleri ve yaşam kaliteleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ordu ili Fatsa ilçesinde bulunan beş aile hekimliği ve devlet hastanesine başvuran 18-35 yaş arasındaki 2 hafta-6 ay arası bebeği olan 290 kadın dâhil edildi. Çalışmada sosyodemografik bilgi formu, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EPDÖ), Aktivite-Rol Dengesi Anketi 11 (ARDA-11), Doğum Sonu Yaşam Kalitesi Ölçeği (DSYKÖ) ve Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ) kullanıldı ve ölçekler katılımcılarla yüz yüze görüşülerek uygulandı. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 yazılım paketi kullanılarak gerçekleştirildi. Normal dağılmayan değişkenler arasındaki ilişki Spearman Korelasyon analizi ile incelendi. p<0,001 anlamlı kabul edildi. Bulgular: EPDÖ ile ARDA-11 arasında orta düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki saptandı (r = -0.452, p < 0.001). EPDÖ ile DSYKÖ arasında orta-üst düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki bulundu (r = -0.542, p < 0.001). EPDÖ ile PKDÖ arasında güçlü, pozitif ve anlamlı bir ilişki gözlemlendi (r = 0.652, p < 0.001). Sonuç: Postpartum dönemde depresif belirtiler gösteren kadınların okupasyonel denge ve yaşam kalitelerinin etkilendiği bulundu. Doğum sonrası kadın sağlığında ergoterapi alanında yapılan bu ilk çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak, kadınların pekçok yaşam rollerinde desteklenmesi ile okupasyonel dengelerinin düzenlenmesi ve yaşam kalitelerinin artırılabilmesinde ergoterapistlere görevler düşeceği öngörüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of depression symptoms experienced by women during the postpartum period on their occupational balance and quality of life. Materials and Methods: This study included 290 women aged 18-35 with infants aged 2 weeks to 6 months who visited six family medicine clinics and a state hospital in the Fatsa district of Ordu province. The sociodemographic information form, the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), the Activity-Role Balance Questionnaire 11 (ARBA-11), the Postpartum Quality of Life Scale (PQLS), and the Postpartum Self- Assessment Scale (PSAS) are used in this study. The scales were administered to participants through face-to-face interviews. Statistical analyses were performed using the SPSS 25.0 software package. The relationship between non-normally distributed variables was examined using Spearman's correlation analysis. p<0.001 was considered statistically significant. Results: A moderate, negative, and significant relationship was found between EPDÖ and ARDA-11 (r = -0.452, p < 0.001). A moderate-to-high, negative, and significant correlation was found between EPDÖ and DSYKÖ (r = -0.542, p < 0.001). A strong, positive, and significant correlation was observed between EPDÖ and PKDÖ (r = 0.652, p < 0.001). Conclusion: It was found that women exhibiting depressive symptoms in the postpartum period experience impaired occupational balance and quality of life. Based on the results of this first study in occupational therapy in postpartum women's health, it was predicted that occupational therapists would have a role to play in supporting women in their many life roles, regulating their occupational balance, and improving their quality of life.