Van kedilerinde bazı oküler değişkenlerin klinik olarak belirlenmesi
Clinical evaluation of some ocular variables in Van cats
- Tez No: 982408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİN GÖKHAN ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-göz, Kedi gözü, Tonometri-göz, Surgery-eye, Cat eye, Tonometry-ocular
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Van kedilerinde yaş, cinsiyet ve göz rengi gibi değişkenlere göre GİB, MKK ve OYS değerlerinin dağılımını belirlemek ve bu parametreler arasındaki ilişkileri klinik olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, Van Kedi Evi'nde yaşayan 0–20 yaş aralığındaki 307 Van kedisi doğal koşullarda incelenmiştir. Ölçümler sabah 10:00–17:00 arasında yapılmış; MKK, GİB ve OYS sırasıyla pakimetre, tonometre ve termal kamera ile belirlenmiştir. Bulgular: Bu çalışma, Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde barındırılan 307 safkan Van kedisi üzerinde yürütülmüştür. Sağ ve sol göz arasında GİB, MKK ve OYS açısından fark saptanmamıştır. Mavi-kehribar gözlü kedilerde GİB ve MKK değerleri diğer gruplara göre biraz daha yüksek bulunmuştur. Cinsiyet analizinde, yalnızca erkek kedilerde mavi gözlerin GİB değeri kehribar gözlerden düşüktür. GİB ile MKK arasında zayıf fakat anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca, mavi-mavi gözlü kedilerin daha sakin olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Mavi gözün sol, kehribarın sağ gözde daha sık görüldüğünü, ancak bu farkın oküler parametreleri etkilemediğini göstermiştir. Elde edilen değerler literatürle uyumlu bulunmuş, cinsiyetin etkisi gözlenmemiştir. Çalışma, Van kedilerine ait normal oküler referans aralıklarını belirleyerek amaçlarına ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the distribution of IOP, CCT, and OST values in Van cats according to variables such as age, sex, and eye color, and to clinically evaluate the relationships among these parameters. Material and method: In this study, 307 Van cats aged between 0 and 20 years living under natural conditions at the Van Cat House were examined. Measurements were conducted between 10:00 a.m. and 5:00 p.m., and CCT, IOP, and OST were determined using a pachymeter, tonometer, and thermal camera, respectively. Results: This study was conducted on 307 purebred Van cats housed at the Van Cat Research Center. No significant differences were found between the right and left eyes in terms of IOP, CCT, and OST. Cats with blue-amber eyes showed slightly higher IOP and CCT values compared to other groups. In the sex-based analysis, only male cats showed lower IOP values in blue eyes than in amber eyes. A weak but significant positive correlation was found between IOP and CCT. Additionally, blue-blue–eyed cats were observed to be calmer in behavior. Conclusion: It was found that blue eyes were more common in the left eye and amber eyes in the right eye, yet this difference did not affect ocular parameters. The obtained values were consistent with the literature, and no effect of sex was observed. The study successfully established normal ocular reference ranges for Van cats, thereby achieving its objectives.