6 ay-6 yaşa arası sağlıklı çocuklarda cinsiyet ve ebeveyn eğitiminin Denver gelişimsel tarama testi II üzerine etkisi
Effect of gender and parental educational level on Denver developmental screening test-II in healthy children aged 6 months to 6 years
  1. Tez No: 982438
  2. Yazar: NAZAN NESLİHAN DOĞAN KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM SAMANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Children, Denver Developmental Screening Test II, education, gender
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
6 AY-6 YAŞA ARASI SAĞLIKLI ÇOCUKLARDA CİNSİYET VE EBEVEYN EĞİTİMİNİN DENVER GELİŞİMSEL TARAMA TESTİ II ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Bu çalışmadaki amacımız; cinsiyet, anne ve baba eğitiminin çocuk nöromotor gelişimi üzerine olan etkisini Denver Gelişimsel Tarama Testi II'yi kullanarak araştırmaktı. Bu amaçla çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran ve önceden belirlenen kriterlere uygun seçilmiş 100 sağlıklı çocuğa tarafımca DGTT II, uygun ortam koşullarında uygulandı. Çocukların %46'sı kız, %54'ü erkekti. Çalışmaya katılan annelerin %61'i ilkokul ve ortaokul mezunuyken, %39'u lise ve üniversite mezunuydu. Babaların ise %51'i ilkokul ve ortaokul, %49'u lise ve üniversite düzeyinde eğitim almıştı. Çalışma sonucunda; kız ve erkek çocuklar arasında DGTT II testindeki başarı oranı arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Baba eğitiminin düşük olmasının test sonuçlarını anlamlı şekilde etkilediği (P=0.005); özellikle ince motor gelişimin düşük eğitimli babaların çocuklarında geri olduğu, dil gelişiminin de anlamlı sayılabilecek derecede geciktiği saptandı. Anne eğitim düzeyi ve DGTT II başarı oranlarına bakıldığındaysa; anneleri daha iyi eğitimli olan çocukların testteki başarısı istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha iyiydi. Bu fark özellikle dil alanında belirgindi (P=0.021). Çalışmamızda nöromotor gelişimi etkileyen tüm faktörleri irdeleyememiş olmakla birlikte, sonuç bize ailelerin çocuk yetiştirmedeki başarılarının eğitim düzeyi ile orantılı olabileceğini gösterdi. Daha iyi bir eğitim düzeyi, süt çocukluğu döneminden itibaren çocukla daha 'anlamlı' bir etkileşim içinde olma ve birebir ilişki kurmanın çocuk gelişimini anlamlı biçimde etkilediği; bu gelişimin hızlı, ucuz ve kolayca değerlendirilmesinde Denver Gelişimsel Tarama Testi II'nin güvenle kullanılabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF GENDER AND PARENTAL EDUCATIONAL LEVEL ON DENVER DEVELOPMENTAL SCREENING TEST-II IN HEALTHY CHILDREN AGED 6 MONTHS TO 6 YEARS ABSTRACT Objective: The present study aimed to evaluate healthy children using the Denver Developmental Screening Test-II (DDST-II) and to investigate the relationship between developmental outcomes, gender, and parents' educational level. Material and Methods: Children aged between 6 months and 6 years who had no underlying disease were evaluated using the DDST-II. The test results and demographical data were recorded. Results: Among the 114 enrolled children, 100 cases (46 girls and 54 boys) were evaluated using the DDST-II. According to the results, 86% of the study population had normal development and 14% had abnormal development. When we comparedchildren in terms of gender, there was no significant difference between the DDST-II test results and the success rates in personal-social (PS), fine motor, gross motor, and language development observed (p>0.05). However, a significant relationship was detected between DDST-II success rates and maternal education level (p=0.001). The language development of the children of mothers with a higher education level was also significantly better (p=0.021). The low educational level of the fathers was found to be related to the children's abnormal developmental findings (p=0.005). Conclusion: The maternal educational level directly determines the success rates of the DDST-II and the language skills of their children. Paternal educational level affects children with abnormal developmental findings. No gender-related differences were found in PS, fine motor, gross motor, and language areas of DDST-II.