0-12 ay arası KKH tanısı alan infant hastalarda düzeltilmiş gastroözofageal reflü anketi (I-GERQR) ile gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) taraması
Gastroesophageal reflux disease survey in 0-12 months congenital heart disease (CHD) patients with gastroesophageal reflux questionnaire revised I-GERQ- R)
- Tez No: 497001
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMŞİT KARAKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: KKH, Doğumsal kalp hastalığı, GÖRH, reflü, anket, skorlama, kusma, bebek, CHD, congenital heart disease, GERD, reflux, questionnaire, scoring, vomiting, infant
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Konjenital kalp hastalığı tüm canlı doğumların % 0,8-1'inde görülmektedir. Cerrahi tekniklerde ve yoğun bakım yönetimindeki önemli ilerlemeler, KKH'lı çocukların hayatta kalma oranlarının artmasına neden olmuştur. Beslenme problemleri, malnütrisyon ve büyüme geriliği KKH'lı çocuklarda görülen önemli komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Gastroözefageal reflünün beslenme ile yakından ilişkili olan bir komplikasyon olup, büyüme geriliğine de sebep olmaktadır. Gastroözofageal Reflü (GÖR), KKH'lı bebeklerde sık görülen komplikasyonlardan birisi olup, tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına, büyüme ve gelişme geriliğine sebep olmaktadır. GÖRH, geniş bir yelpazede karşımıza çıkabilen, patofizyolojisi ve tedavisi konusunda çalışmaların sürdüğü ve çocuk hekimlerinin yaygın olarak karşılaştıkları, çocuklarda en sık görülen özofagus hastalığıdır. GÖRH semptomlarının özgül olmaması ve tanıda altın standart bir yöntemin bulunmamasından ötürü, tanı amacıyla klasik veya modern pek çok yöntem kullanılmaktadır. GÖRH tanısında kullanılan modern yöntemler arasında son yıllarda üzerinde çalışılan ve geliştirilmekte olan anketler yer almaktadır. Bu anket uygulamalarındaki sorular ebeveyenlerin, bebeklerindeki gözlemlediği bulgulara göre şekillenmektedir. Öykü, anketler ile kolaylaştırılıp standartize edilebilir. Bu çalışmada ülkemizdeki çocuklara ve yaşa uygun reflü semptomlarını içeren reflü soru formu oluşturuldu. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesindeki Pediatrik Kardiyoloji ve Genel Pediatri polikiniklerine Aralık 2016-2017 tarihleri arasında başvuran, 0-1 yaş arası bebekler arasından randomize olarak, ebeveynlerin onay ve izinleri dahilinde seçilenler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya, 95'i (47 kız, 48 erkek) asiyanotik ve 14 'i (4 kız, 10 erkek) siyanotik konjenital kalp hastalıklı olmak üzere toplam 109 (51 kız, 58 erkek) hasta ve kontrol grubundan da 81 (37 kız, 44 erkek) sağlıklı çocuk dahil edildi. Her iki grubun ortanca yaşı 5 ay idi. Çalışmamızda reflü skoru ≥ 7 olan bebekler reflü açısından anlamlı kabul edildi. Konjenital kalp hastalığı tanısı olan hastalar için reflü oranı %26,6, kontrol grubunda ise %23,5 olarak saptandı. Çalışmamızda, 6 KKH hastasında (%20,7) ve kontrol grubundaki 5 bebekte (%26,3) 4 aylıkken GÖRH saptandı. Çalışmamızda, reflünün en fazla görüldüğü yaş, her iki grupta da bebeklerin 4 aylıkken olduğu dönemde görüldü. KKH da reflü skorunu artıran durumlar (yaş, cinsiyet, persentil değeri, KKH yapısal anomali tipi) lojistik regresyon analizi ile birlikte değerlendirildiği zaman, KKH'da yapısal anomalinin reflüyü etkilediğini bulduk. Siyanotik pulmoner kan akımı artmış olan hastaların 3,93 kat daha fazla reflü skorunu artırdığını çalışmamızda bulduk (OR: 3,727, 95%CI: 1,016-19,169, p=0,035). Çalışmamız KKH olan hastalarda Gastroözefageal reflü hastalığının araştırması ile ilgili çok az sayıdaki çalışmadan biridir. I-GERQ-R anketi GÖRH tanısında kullanılan non-invaziv, aile memnuniyetinin olduğu ve kolaylıkla uygulanabilen modern bir yöntemdir. Konjenital kalp hastalığı olan bebeklerde büyüme geriliği ve malnütrisyona sebep olan faktörlerden biri olan GÖRH'e dikkat çekilmesi ve ailelerin GÖRH konusunda bilinçlendirilip eğitilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The incidence of congenital heart disease (CHD) varies from about 8/1,000 to 10/1,000 live births. Significant advances in surgical techniques and intensive care management have led to increased survival for children with CHD. Nutritional problems, malnutrition and growth retardation are among the major complications which is seen in children with CHD. Gastroesophageal reflux is a complication closely related to nutrition and causes growth retardation. Gastroesophageal reflux (GER) is one of the common complications in infants with CHD and causes recurrent pulmonary infections, growth and development retardation. GERD, we encountered a wide range, commonly encountered by pediatricians and still continues to work on pathophysiology and treatment, is the most common esophageal disorder in children. Because of the non-specificity of GERD symptoms and the lack of a gold-standard method of diagnosis, many diagnostic methods that classical or modern are used for diagnostic purposes. Among the modern methods used in GERD, there are still ongoing surveys. The questions in this questionnaire are shaped by the findings of the parents on their babies. The story can be facilitated and standardized by questionnaires. In this study, reflux questionnaires were prepared including the children in our country and their age-appropriate reflux symptoms. Infants aged 0-1 years who were admitted to Pediatric Cardiology and General Pediatric Polyclinics of the İnönü University School of Medicine Department of Pediatrics were included in the study were selected randomly and with the permission of their parents. 109 patients diagnosed with CHD and 81 healthy babies were included in the study. A total of 109 patients (51 female, 58 male), of whom 95 (47 female, 48 male) were acyanotic and 14 (4 female, 10 male) were cyanotic congenital heart disease and 81 boy) healthy child was included in the study. The median age of both groups was 5 months. Infants with a reflux score ≥ 7 were considered to be significant for reflux in our study. The rate of reflux was diagnosed 26.6% for the patients with congenital heart disease and 23.5% for the control group. GERD was seen at 4 months in 6 CHD patients (20.7%) and at 5 months control infants (26.3%) in our study. The age at which reflux was most visible in the period when the babies were 4 months old in both groups. We found that structural anomalies affecting reflux in CHD when assessed with logistic regression analysis for conditions that increase reflux score (age, sex, percentile value, type of CHD structural anomaly) in CHD. We found that patients with CHD with increased cyanotic pulmonary blood flow, increased the reflux score by 3.93 times (OR: 3,727, 95% CI: 1,016-19,169, p = 0.035). Our study is one of very few studies on the investigation of gastroesophageal reflux disease in patients with CHD. The I-GERQ-R questionnaire is a modern method that is easy to apply and non-invasive, family-friendly, used in GERD. GERD one of the factors causing growth retardation and malnutrition, should be kept in mind and families should be aware of GERD in infants with congenital heart disease.