Epitelyal over kanserli platin'e sensitif ve resistan hastalarda tekrarlayan kemoterapi rejimlerinin sağkalım süresine etkileri
The effect of recurrent chemotherapy regimens on platin sensitive and resistant patients in epithelial ovarian cancer to survival time
- Tez No: 466561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BARIŞ GÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Epitelyal over kanseri, doxorubicin, gemsitabin, topotekan, platin sensitif, resistan, Epithelial ovarian cancer, doxorubicin, gemcitabine, topotecan, platinum sensitive, resistant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Over kanserleri tüm dünyada en sık ölüme neden olan jinekolojik malignitelerden biridir ve over kanserleri içinde en sık görülen epitelyal over kanserleridir. Hastaların büyük kısmı ileri evrelerde tanı almaktadır. Epitelyal over kanserlerinde birincil tedavi yaklaşımı cerrahidir. Ardından adjuvan kemoterapi verilir. Çalışmada platine duyarlı ve dirençli hastalarda paklitaksel ve platin kombinasyonu, doxorubicin, gemsitabin ve topotekan verilerek hangi rejimin sağkalım üzerine daha etkili olduğu ve yan etki profili açıklanmaya çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Çukurova Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 05 Ocak 2005 ve 20 Mayıs 2014 tarihleri arasında opere edilmiş ve over kanseri tanısı almış hastalar dahil edilmiştir. Araştırmada Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi arşiv bölümünden 92 hastanın bilgileri elde edilip retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların tümüne cerrahi yapılıp tanısı kesinleştirilmiştir. Nüks zamanına göre platin sensitif saptanan hastalara tekrar platin ve paklitaksel kombinasyonu, resistan olanlara doxorubicin, gemsitabin ve topotekan üçlüsünden biri tercih edilmiştir. Tekrar nüks izlenen hastalara yine bu üçlüden biri verilerek tekrarlayan rejimlere devam edilmiştir. Çalışmada over kanseri üzerine sosyodemografik özellikler, nüksler arasındaki zaman ve hematolojik yan etki profilleri araştırılmıştır. Bulgular: Sosyodemografik verilere baktığımızda 45 yaş altında olan hastalar, evre 3b ve altında olanlar, multipar hastalarda sağkalım süreleri daha uzun izlenmiştir. Second line verilen kemoterapi rejimleri içinde platin ve paklitaksel kombinasyonu bir sonraki nüks zamanını 11 ay, gemsitabin 15 ay, doxorubicin 12 ay uzatmıştır. Third line rejimleri içerisinde ise gemsitabin bir sonraki nüks zamanını 17 ay, doxorubicin 21 ay, topotekan 23 ay uzatmıştır. Hastaların totalde % 45'inde lökopeni, % 44'ünde eritropeni, % 42'sinde trombositopeni görülmüştür. Sonuç: Sonuçlara baktığımızda verilen kemoterapiler arasında sağkalım süresine etkileri açısından birbirlerine oranla anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Ancak doxorubicin alan hastalarda hematolojik yan etki profili daha az görülmüştür. Paklitaksel ve platin kombinasyonu alan hastaların tolerabilitesi diğer rejimlerden daha iyi izlenmiştir. Neoadjuvan kemoterapi verilen hastalarda, hasta seçiminde komorbiditesi artmış ve tümör volümü yüksek olan hastalar tercih edildiği için sağkalım süreleri daha az izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ovarian cancer is one of the most common gynecological malignancies causing death all over the world and most common type of ovarian cancer is epithelial ovarian cancer. Majority of patients are diagnosed in advanced stages. Primary treatment approach is surgery in epithelial ovarian cancer. Then given adjuvant chemotherapy. In the study, paclitaxel and platinum combination, gemcitabine and topotecan given to platin sensitive and resistant patients which regime is more effective on survival time and tried to explain the side effect profile. Material and Method: In our study, patients has been operated between 05 January 2005 and 20 May 2014 and were included patients with a diagnosis of ovarian cancer in Cukurova University Department of Obstetrics and Gynecology. Research at Cukurova University Hospital Balcalı been obtained information from the archives of 92 patients were analyzed retrospectively. The diagnosis made surgery all patients were confirmed. According to telapsed time, platin sensitive patients received paclitaxel and platinum combination but platin resistant patients received one of the trio doxorubicine, gemsitabine or topotecan. Relapsed again when patients were given one of the trio has continued to repeat this regime. Socio-demographic characteristics, the time between relapses and hematological side effect profile were investigated on the study. Results: Looking at the socio-demographic data, survival rates were followed longer on patients who are under 45 years of age, the stage 3b and under, and multipar. Platinum and paclitaxel combination extends next recurrence time 11 months, gemcitabine 15 months, doxorubicin 12 months in given second line chemotherapy regimens. In third line regimens gemcitabine extends the next recurrence time 17 months, doxorubicine 21 months, topotecan 23 months. In total, %45 of patients was seen leukopenia, %44 eritropenia and %42 trombocytopenia. Conclusion: In terms of impact on survival between given the chemotherapy regimens is not considered a significant difference compared to each other when we look at the results. However, in patients receiving doxorubicin hematologic side effect profile it was observed less. The patients who receiving paclitaxel and platinum combination tolerability was better than any other regimens. In patients receiving neoadjuvant chemotherapy were occured less survival time because of selection increased comorbidity and with high tumor volume patients.