Öğretmenlerin örgütsel adalet algılarının performansları üzerindeki rolü
The role of teachers' perceptions of organizational justice on their performance
  1. Tez No: 982462
  2. Yazar: SAİT ARITÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtımsal Adalet, Etkileşimsel Adalet, Örgütsel Adalet, Prosedürel Adalet, Öğretmen Performansı, Adalet algısı, Performans değerlendirme, Distributive Justice, Interactional Justice, Organizational Justice, Teacher Performance, Procedural Justice, Justice perception, Performance evaluation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de farklı okul türleri ve branşlarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel adalet algılarının, mesleki performansları üzerindeki rolünü bütüncül ve insan merkezli bir yaklaşımla incelemektir. Çalışmada, dağıtımsal, prosedürel ve etkileşimsel adalet boyutları dikkate alınarak, öğretmenlerin görüşlerine göre adalet algılarının performansları üzerindeki rolü derinlemesine analiz edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma deseni olarak olgu bilim (fenomoloji) deseni, çalışma grubu olarak amaçlı örneklem, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış; farklı branş, kıdem, cinsiyet ve okul türlerinden seçilen öğretmenlerin deneyimleri tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Bulgular, adalet algısının yüksek olduğu okullarda öğretmenlerin motivasyon, inovasyon ve mesleki bağlılık düzeylerinin yükseldiğini; adalet eksikliğinin ise performans kaybı, tükenmişlik ve işten ayrılma niyetini artırdığını göstermektedir. Ayrıca, branşlar arası statü farkı, yönetsel inisiyatif ve okul kültürü gibi özgün değişkenlerin, adalet algısının oluşumunda ve öğretmen performansının sürdürülebilirliğinde kritik rol oynadığı ortaya konmuştur. Sonuçlar, Türkiye'de adaletin sadece teknik ve idari bir süreç değil, okulun psikolojik ve sosyal iklimini, ekip ruhunu ve bireysel motivasyonu belirleyen çok katmanlı bir olgu olduğunu göstermektedir. Bu bulgular daha önce yapılan çalışma sonuçlarını desteklemektedir. Ancak Türkiye bağlamında bazı özgün farklılıklar da dikkat çekmektedir. Özellikle branşlar arası statü farkı, okul kültürü ve yönetici inisiyatifi gibi yapısal etkenlerin, adalet algısını ve buna bağlı olarak öğretmenlerin psikososyal durumlarını belirleyici biçimde etkilediği görülmüştür. Araştırmada, eğitimde sürdürülebilir kalite ve öğretmen refahı için şeffaflık, hakkaniyet, iletişim ve görünmez emeğin takdirine dayalı yeni adalet yaklaşımlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the role of organizational justice perceptions among teachers working in different school types and branches in Turkey on their professional performance using a holistic and human-centered approach. In the study, the role of teachers' perceptions of justice on their performance was analyzed in depth, considering distributive, procedural, and interactional justice dimensions, based on the teachers' views. The study employed a phenomenological research design as a qualitative research pattern, purposive sampling as the working group, and a semi-structured interview form as the data collection tool; the experiences of teachers selected from different subjects, seniority levels, genders, and school types were evaluated through thematic analysis. The findings show that in schools where the perception of justice is high, teachers' levels of motivation, innovation and professional commitment increase; while a lack of justice increases performance loss, burnout and intention to leave the job. Furthermore, it was found that unique variables such as status differences between subjects, managerial initiative, and school culture play a critical role in the formation of perceptions of justice and the sustainability of teacher performance. The results show that in Turkey, justice is not merely a technical and administrative process, but a multi-layered phenomenon that determines the psychological and social climate of the school, team spirit, and individual motivation. These findings support the results of previous studies. However, some unique differences in the Turkish context are also noteworthy. Structural factors such as status differences between subjects, school culture, and managerial initiative were found to have a decisive impact on perceptions of justice and, consequently, on teachers' psychosocial well-being. The study recommends the development of new approaches to justice based on transparency, fairness, communication, and recognition of invisible labor to ensure sustainable quality in education and teacher well-being.