Açılandırılmış vida kanalının implant üstü restorasyon dayanımına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of angulated screw channel on the fracture resistance of implant-supported restorations
- Tez No: 982513
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇÖLGEÇEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, implant abutment, mekanik dayanım, Dental implant, implant abutment, mechanical strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, tek üye anterior ve posterior implant üstü restorasyonlarda termal yaşlandırma sonrası açılandırılmış vida kanalı tasarımının kırılma dayanımına etkisini değerlendirmektir. Toplam 80 adet implant üstü tek kron hazırlandı ve örnekler bölgeye göre anterior (maksiller santral diş) ve posterior (mandibular molar diş) olarak iki ana gruba ayrıldı. Her bölge grubu, kullanılan seramik materyaline göre monolitik zirkonya (DuraDent, Türkiye) ve monolitik lityum disilikat (Amber Press, Almanya) olmak üzere iki alt gruba; her alt grup ise düz (0°) ve açılı (20°) vida kanalı tasarımına göre ikiye ayrıldı (n=10). Tüm kronlar CAD/CAM teknolojisiyle tasarlandı ve Ti-base dayanaklara üretici talimatına uygun şekilde simante edildi. Örnekler 5C–55C arasında 40.000 termal döngü uygulanarak yaşlandırıldı. Ardından kırılma dayanımı testleri Universal Test cihazında (Shimadzu, Japonya) gerçekleştirildi. Yükleme anterior gruplarda ISO 14801'e uygun olarak 30° eğimli tablaya sabitlenip insizal kenarın 2 mm altına, posterior gruplarda ise santral fossaya denk gelecek şekilde çelik bilye ile 0,5 mm/dk hızda uygulandı. Kuvvet-deformasyon eğrisindeki ani düşüş kırılma anı olarak değerlendirildi ve kırık tipleri stereomikroskop altında incelendi. Sonuç olarak, açılı vida kanalı tasarımı tüm gruplarda mekanik dayanımı azaltmıştır. Zirkonya kronlar her iki bölgede de lityum disilikata göre daha yüksek dayanım göstermiştir ancak posterior bölgede direnç kaybı daha belirgindir. Tüm değerlerin klinik sınırların üzerinde olması, her iki materyalin de düz ve açılı tasarımlarda klinik olarak güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. Açılandırılmış vida kanalı tasarımı son yıllarda klinisyenler arasında popüler hale geldiğinden, bu tasarımın klinik performansı hakkında kesin sonuçlar için kullanılan üst yapı materyalinin türü, kalitesi, üretim tekniği ve farklı iş akışları dikkate alınarak yapılacak in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of an angulated screw-channel design on the fracture resistance of single-unit anterior and posterior implant-supported restorations after thermal aging. A total of 80 single implant-supported crowns were fabricated and divided according to region into anterior (maxillary central incisor) and posterior (mandibular molar) groups. Each regional group was subdivided according to restorative material as monolithic zirconia (DuraDent, Türkiye) and monolithic lithium disilicate (Amber Press, Germany), and each subgroup was further divided according to screw-channel design as straight (0°) and angled (20°) (n = 10). All crowns were designed using CAD/CAM technology and cemented onto Ti-base abutments following the manufacturer's instructions. The specimens underwent 40,000 thermal cycles between 5°C and 55C for artificial aging. Fracture resistance tests were performed using a universal testing machine (Shimadzu, Japan). Loading was applied at a crosshead speed of 0.5 mm/min, 30° to the incisal edge 2 mm below the incisal margin for anterior samples (ISO 14801) and vertically to the central fossa for posterior samples. The sudden drop in the load–deformation curve indicated the point of fracture, and failure modes were examined under a stereomicroscope. Results showed that the angulated screw-channel design reduced fracture resistance in all groups. Zirconia crowns exhibited higher strength than lithium disilicate crowns in both regions; however, the reduction was more pronounced in the posterior area. Since all values were above clinically acceptable limits, both materials can be considered reliable for straight and angulated designs. Further in vivo studies are needed to verify the long-term performance considering material type, quality, and fabrication workflow.