Transskleral siklofotokoagülasyon yapılan hastalarda ön segment ve korneal değişiklikler
Anterior segment and corneal changes in patients undergoing transscleral cyclophotocoagulation
  1. Tez No: 982516
  2. Yazar: AHMET KÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, göz içi basıncı, kornea, transskleral diod lazer siklofotokoagülasyon, Glaucoma, intraocular pressure, cornea, transscleral diode laser cyclophotocoagulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tıbbi ve cerrahi tedavi yöntemlerinin göz içi basıncı kontrolünü sağlayamadığı dirençli glokom olgularında transskleral diod lazer siklofotokoagülasyon tedavisi sonrası göz tansiyonu ve ön segment korneal parametrelerdeki değişikliği incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2024 ile Aralık 2024 tarihleri arasında kliniğimizde dirençli glokom nedeniyle transskleral diod lazer siklofotokoagülasyon uygulanan olgular incelenmiştir. Hastalar lazer sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay takip edilmiştir. Takiplerinde görme keskinliği ön segment değerlendirilmesi (korneal topografi, oküler biyometri, korneal endotel hücre sayısı, yoğunluğu, hekzogonalitesi vb.) göz kuruluğu testleri (göz yaşı kırılma zamanı, schirmer testi) yapılmıştır. Takiplerde ön segment korneal parametrelerinde değişikliklere ve göz kuruluğu açısından bulgulara bakılmıştır. Bulgular: Hastaların 12'si (% 40) kadın, 18'i (% 60) erkek olup katılımcıların 21 ve 75 yaş arasında olduğu, yaş ortalamalarının ise 53,7 olduğu tespit edildi. Preoperatif ortalama göz içi basıncı 43,47, postop 1. hafta ortalama 29,8, postop 1. ay ortalama 22,47, post op 3. ay ise 17,03 olarak saptandı. Tüm kontrollerde ortalama göz tonusunun birbirlerine göre istatistiki olarak anlamlı şekilde düştüğü görüldü. Hastalarda göz kuruluğu açısından bakılan testlerde ölçüm yapılan dönemlere göre istatistiki olarak anlamlı şekilde farklılaşmadığı görüldü. Hastalarda korneal ve oküler biyometrik parametrelerde olan değişime bakıldı. Bakılan parametrelerde değişkenlerin ölçüm yapılan dönemlere göre istatistiki olarak anlamlı şekilde farklılaşmadığı saptandı. Sadece ön kamara derinliği değişkeninde farklılaşma görülmüş olup postop 1.ay ve postop 3.ay değerlerinin preop değerine göre istatistiki olarak anlamlı şekilde düştüğü görüldü. Hastalarda görme keskinliğinde oluşan değişime de bakılmıştır. Görme keskinliğinde istatistiki olarak anlamlı şekilde farklılaşmadığı görüldü. Çalışmamız kapsamında takip edilen hastalar arasında üç olguda görme keskinliğinde düşüş tespit edildi. Bu vakalardan ikisinde kataraktın ilerlemesi altta yatan neden olarak belirlenirken, son vakada ise lazer sonrası gelişen epitelyal defekt sorumlu faktör olarak kaydedildi. Sonuç: Dirençli glokom olgularında, tıbbi ve cerrahi tedavilerle kontrol altına alınamayan göz içi basıncı için transskleral diod lazer siklofotokoagülasyon, kanıtlanmış etkinliği ve güvenilirliği ile önemli bir tedavi alternatifi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In cases of refractory glaucoma where medical and surgical treatment methods fail to provide intraocular pressure control, it was aimed to examine the changes in intraocular pressure and anterior segment corneal parameters after transscleral diode laser cyclophotocoagulation treatment. Materials and Methods: Cases who underwent transscleral diode laser cyclophotocoagulation due to refractory glaucoma in our clinic between June 2024 and December 2024 were analyzed. Patients were followed up at postoperative week 1, month 1, and month 3. During follow-ups, visual acuity, anterior segment evaluation (corneal topography, ocular biometry, corneal endothelial cell count, density, hexagonality, etc.) and dry eye tests (tear break-up time, Schirmer test) were performed. Changes in anterior segment corneal parameters and findings in terms of dry eye were examined. Results: Twelve (40%) of the patients were female, and eighteen (60%) were male, and it was determined that the participants were between 21 and 75 years of age, with a mean age of 53.7. The preoperative mean intraocular pressure was 43.47, the postoperative 1st-week mean was 29.8, the postoperative 1st-month mean was 22.47, and the postoperative 3rd-month mean was 17.03. It was observed that the mean intraocular pressure decreased statistically significantly in all follow-up examinations compared to each other. In the tests performed for dry eye in the patients, it was seen that the measurements did not differ statistically significantly between the evaluated periods. The changes in corneal and ocular biometric parameters in the patients were examined. It was determined that the variables in the evaluated parameters did not differ statistically significantly between the measurement periods. Only the anterior chamber depth variable showed a difference, and it was observed that the postoperative 1st-month and postoperative 3rd-month values decreased statistically significantly compared to the preoperative value. The changes in visual acuity in the patients were also examined. It was observed that visual acuity did not differ statistically significantly. Among the patients followed within the scope of our study, a decrease in visual acuity was detected in three cases. In two of these cases, the progression of cataract was identified as the underlying reason, while in the last case, an epithelial defect developing after the laser was recorded as the responsible factor. Conclusion: In cases of refractory glaucoma, for intraocular pressure that cannot be controlled with medical and surgical treatments, transscleral diode laser cyclophotocoagulation constitutes an important treatment alternative with its proven effectiveness and reliability.