Poliamidoamin dendrimerinin mine remineralizasyonuna ve renk değişimine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of polyamidoamine dendrimer on enamel remineralization and color change
  1. Tez No: 982519
  2. Yazar: BERNA ÖZTÜRK ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomimetik, Florür, PAMAM, Remineralizasyon, Renk, Mine, Çocuk diş hekimliği, Biomimetic, Color, Fluoride, PAMAM, Remineralization, Enamel, Pediatric dentistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; poliamidoamin (PAMAM) dendrimerinin tek başına ve sodyum florür (NaF) ile kombine kullanımının, başlangıç mine çürüğü lezyonlarında remineralizasyon ve renk değişimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 52 adet daimi diş mine örneği; Grup 1: NaF, Grup 2: PAMAM, Grup 3: NaF+PAMAM ve Grup 4: Kontrol grubu (Herhangi bir remineralizasyon ajanı uygulanmayan grup) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Mine örnekleri 72 saat demineralizasyon solüsyonunda bekletildi. Ardından örneklere 6 günlük bir pH döngüsü ile remineralizasyon ajanları uygulandı. Başlangıçta, demineralizasyon sonrasında ve remineralizasyon sonrasında yüzey mikrosertlik, OCT analizleri ve spektrofotometre ile renk ölçümleri yapıldı. Ek olarak, remineralizasyon sonrasında SEM-EDS analizleri yapıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 30.0 paket programından yararlanıldı. Bulgular: Tedavi gruplarında remineralizasyon sonrasında mikrosertlik değerleri, demineralizasyon sonrasına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış gösterdi. Remineralizasyon sonrasında mikrosertlik ölçüm değerleri, NaF+PAMAM > PAMAM > NaF > Kontrol şeklinde sıralandı ve kontrol grubu tedavi gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu. Tedavi gruplarında pH döngüsü sonrasına ait OCT görüntülerinde, dikey reflektivitenin ve lezyon derinliklerinin azaldığı görüldü. SEM görüntülerinin, mikrosertlik ve OCT analizlerinin sonuçlarıyla uyumlu olduğu gözlendi. Remineralizasyon ajanlarının uygulanmasının ardından, başlangıç rengine en çok yaklaşan grup PAMAM oldu. Onu sırasıyla NaF+PAMAM ve NaF takip etti, ancak bu gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Biyomimetik bir ajan olan PAMAM'ın tek başına ve NaF ile kombine kullanımında in vitro şartlarda mikrosertliği artırdığı, etkili bir remineralizasyon sağladığı ve renk değişiminde estetik açıdan başarılı sonuçlar sergilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of polyamidoamine (PAMAM) dendrimer, used alone or in combination with sodium fluoride (NaF), on remineralization and color change in initial enamel caries lesions. Materials and Methods: Fifty-two permanent enamel specimens were divided into four groups: Group 1– NaF, Group 2– PAMAM, Group 3– NaF+PAMAM, and Group 4– Control (No remineralizing agent). All specimens were immersed in a demineralization solution for 72 hours. Subsequently, remineralization agents were applied with pH cycling for 6 days. Surface microhardness, OCT and color measurements using a spectrophotometer were performed at baseline, after demineralization, and after remineralization. Additionally, SEM-EDS analyses were conducted after remineralization. Statistical analysis was performed using SPSS 30.0. Results: In treatment groups, microhardness values statistically significantly increased after remineralization compared to after demineralization levels. After remineralization, microhardness values followed the order: NaF+PAMAM > PAMAM > NaF > Control and statistically significantly lower values were found in the control group compared to treatment groups. OCT images after pH cycling in treatment groups, showed vertical reflectivity and lesion depth reduced. SEM images were consistent with microhardness and OCT results. PAMAM provided the closest color match to the initial shade, followed by NaF+PAMAM and NaF, however no statistically significant difference was found among these groups. Conclusion: PAMAM, a biomimetic agent, demonstrated an increase in microhardness, effective remineralization under in vitro conditions both alone and in combination with NaF and showed aesthetically desirable outcomes in terms of color change.