Farklı ağız içi apareylerle yapılan maksiller ekspansiyon ve protraksiyonun etkilerinin karşılaştırılması: Bir sonlu elemanlar analizi
Comparison of the effects of maxillary expansion and protraction using different intraoral appliances: A finite element analysis
  1. Tez No: 982518
  2. Yazar: POLAT CAN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mini vida destekli maksiller genişletme, zigoma plağı, mentoplate, maksiller protraksiyon, Maloklüzyon-angle sınıf III, Palatal ekspansiyon tekniği, Mini-screw assisted maxillary expansion, zygomatic plate, mentoplate, maxillary protraction, Malocclusion-angle class III, Palatal expansion technique
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mini vida destekli apareyler aracılığıyla gerçekleştirilen maksiller protraksiyon, zigoma plağı kullanımına gerek duyulmadan cerrahi işlem alanını azaltarak ortopedik etki elde edilmesine olanak sağlar. Bu çalışmanın amacı, maksiller retrognatisi bulunan bireylerde farklı kemik destekli apareyler ve mentoplate kullanılarak maksiller protraksiyonun etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmada ANSYS yazılımı kullanılarak; üç farklı aparey tipi (zigoma plağı, hibrit Hyrax ve diş desteği artırılmış hibrit Hyrax) üzerinden mentoplate ile intraoral olarak yapılmış olan dört farklı maksiller protraksiyon modeli simüle edimiştir. Model I'de zigoma plağı, Model II'de zigoma plağı ve dört mini vida destekli ekspansiyon apareyi, Model III'te hibrit Hyrax, Model IV'te diş desteği artırılmış Hibrit Hyrax ve tüm modellerde mandibulada mentoplate modele dahil edilmiştir. Model I'de ve II'de zigoma plağından, Model III ve Model IV'te apareylerin molar bandından mentoplate'e protraksiyon kuvvetleri uygulanmıştır. Maksilla ve çevre dokularda elde edilen x, y ve z eksenlerindeki ve toplam yer değiştirme miktarları (mm) ve gerilme dağılımı (MPa), sonlu elemanlar analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm modellerde dişlerde, ANS ve PNS noktalarında x ekseninde ileri yönde hareket gözlenmiştir. Genel olarak en yüksek yer değiştirme miktarları Model II'de, en az yer değiştirme miktarları Model I'de bulunmuştur. Model II'deki yer değiştirme miktarları daha fazla olsa da Model III ile yakın bulunmuştur. Model IV'te özellikle dişlerde olmak üzere tüm bölgelerde y ekseninde (vertikal) aşağı yönlü hareket saptanmıştır. Rotasyon açısından, Model I, II ve III'te maksillada saat yönünün tersine; Model IV'te saat yönünde rotasyon gözlenmiştir. Genişletme apareylerinin mini vidalarında en düşük gerilme değeri, Model IV'de, en büyük gerilme değeri Model III'te bulunmuştur. Sonuç: Sınıf III maloklüzyonda, maksillada maksimum yer değiştirme elde edilmek istendiğinde Model II tercih edilebilir. Cerrahi işlem bölgesinin azaltılması hedeflendiğinde ise Model III daha uygun bir alternatif olabilir. Ancak dikey boyutların kontrolü açısından Model IV'ün kullanımından kaçınılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Maxillary protraction achieved through mini-screw-assisted appliances enables the reduction of the surgical field by eliminating the need for zygomatic plates, while still providing an orthopedic effect. The aim of this study was to evaluate the effects of maxillary protraction performed with different bone-anchored appliances in combination with mentoplate in individuals with maxillary retrognathia using finite element analysis. Materials and Methods: In this study, four different maxillary protraction models were simulated in ANSYS software, based on three types of appliances (zygomatic plate, hybrid Hyrax, and tooth-borne reinforced hybrid Hyrax) applied intraorally with mentoplate. Model I included a zygomatic plate, Model II a zygomatic plate combined with a four mini-screw-assisted expansion appliance, Model III a hybrid Hyrax, and Model IV a tooth-borne reinforced hybrid Hyrax; in all models, a mentoplate was incorporated in the mandible. Protraction forces were applied from the zygomatic plate in Models I and II, and from the molar bands of the appliances to the mentoplate in Models III and IV. The amount of displacement (mm) in the x, y, and z axes, the total displacement, together with stress distribution (MPa) in the maxilla and surrounding structures, were evaluated using finite element analysis. Results: Forward movement along the x-axis was observed in the teeth, ANS, and PNS points in all models. Overall, the highest displacement values were found in Model II, while the lowest were observed in Model I. Although displacement was greater in Model II, it was similar to that in Model III. In Model IV, downward (vertical) movement along the y-axis was observed in all regions, particularly in the teeth. Regarding rotation, counterclockwise rotation of the maxilla was observed in Models I, II, and III, whereas clockwise rotation occurred in Model IV. Among the mini-screws of the expansion appliances, the lowest stress values were observed in Model IV, and the highest stress values in Model III. Conclusion: Model II may be preferred when maximum displacement is desired for maxilla in Class III malocclusion. However, if reduction of the surgical field is prioritized, Model III represents a suitable alternative. Model IV should be avoided when vertical dimension control is required.